Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotne poruke javnosti

Braća se posvađala: Saadi Gadafi pozvao na pregovore, Saif na obračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica sinova Moamera Gadafija iznijela su suprotna stajališta u Libiji.

Saif al-Islam i Saadi u srijedu su se navečer obratili javnosti odvojenim audio porukama. Prvo je Saadi Gadafi preko televizijske postaje Al-Arabije objavio da je s ovlaštenjem svoga oca razgovarao s jednim od zapovjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) o zaustavljanju krvoprolića u Libiji, javlja Reuters.

'Razgovarali smo o pokretanju pregovora o okončanju krvoprolića', rekao je Saadi Gadafi, nakon što je u javnosti objavljeno da je telefonski razgovarao s Abdelom Hakimom Belhadžom, zapovjednikom libijskih ustanika u Tripoliju, i naglasio da je dobio službeno očevo ovlaštenje da pregovara s NTC-om. 'Mi priznajemo da oni (NTC) predstavljaju legalnu stranu, ali smo mi istodobno i vlada i zakonita pregovaračka strana', rekao je.

Ranije je iz ustaničkih izvora u javnost objavljeno da se Saadi Gadafi želi predati, ako mu se zajamči sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obitelj u Alžiru Propali pregovori u Gadafijevom gradu pod opsadom Slika nije dostupna U slučaju dokazane krivnje 'Alžir bi trebao izručiti članove Gadafijeve obitelji ustanicima'

'U gradu je 20.000 naoružanih vojnika'

Samo nekoliko minuta kasnije, drugi Gadafijev sin Saif al-Islam upozorio je ustanike da ne napadaju Sirt, rodni Gadafijev grad, rekavši da ih tamo čeka 20 tisuća vojnika, javio je AFP.

'Zapravo su dobrodošli ako misle da će bitka za Sirt biti šetnja. U gradu je 20 tisuća naoružanih vojnika spremnih za borbu', reao je Saif u audio poruci emitiranoj na satelitskoj televizijskoj postaji Al-Rai sa sjedištem u Damasku. Saif je rekao da govori iz predgrađa Tripolija i pozvao je na 'otpor' iako je glavni grad pao u ruke ustanika. 'Želimo uvjeriti libijski narod da smo ovdje, da je pobjeda blizu', rekao je Saif.

'Svaki je Libijac Moamer Gadafi.. ako ste suočeni s neprijateljem borite se', dodao je. 'Vođa je dobro', zaključio je poruku Saif.

Otkako je libijska državna televizija pala u ruke ustanika, Moamer Gadafi i njegovi sinovi nekoliko su se puta javnosti obratili preko postaje Al-Rai.

Gadafijeva supruga, kći i dvojica sinova Muhamed i Hanibal prije nekoliko su dana pobjegli u Alžir. Gdje se nalazi Moamer Gadafi, Sadi i Saif nije poznato. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene