Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zauzeli ključna područja

Gadafijeve snage nadjačavaju pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gadafijeve snage ostvarile su značajnu prednost nad antivladinim snagama te zauzele dva ključna područja.

Grad Zawiya, nakon dvodnevnog bombardiranja, u rukama je Gadafijevih snaga, potvrđeno je za BBC. Snage odane Gadafiju drže i naftna polja u Ras Lanufu. Gadafijev sin Saof al-Islam upozorio je prosvjednike da su jake vladine snage na putu prema Benghaziju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Slika nije dostupna Imaju pravo na žalbu Libijski sud osudio na smrt Gadafijeva sina i 8 suradnika bivšeg diktatora

Libijski ustanici izgubili su zamah i vjerojatno neće uspjeti zbaciti Moamera Gadafija s vlasti, izjavio je u ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper na saslušanju u Senatu.  Prvi američki obavještajac rekao je da su Gadafijeve snage opremljenije i discipliniranije od pobunjeničkih i da će na kraju 'režim prevladati'.

>> NATO premješta brodove radi praćenja stanja u Libiji

Takva izjava iznenadila je i predstavnike Bijele kuće i jednog republikanskog senatora koji je zatražio Clapperovu smjenu jer 'potkopava' američke napore da se Gadafi svrgne s vlasti. Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Tom Donilon kritizirao je Clapperovu analizu kao 'statičnu i jednodimenzionalnu'. Donilon smatra da je Clapper prenaglasio Gadafijevu vojnu snagu, a zanemario druge čimbenike, poput međunarodnih napora da ga se izolira.

Mogućnost raspada na dvije poluautonomne države

Clapper je rekao da je moguće da se Libija raspadne u dvije poluautonomne džave, s Gadafijem na vlasti na zapadu, a pobunjenicima na istoku. Svjedočeći na istom saslušanju, šef američke vojne obavještajne službe general Ronald Burgess rekao je kako izgleda da 'Gadafi ostaje na vlasti, osim u slučaju neke dinamične promjene u skoro vrijeme'.

Stajališta njih dvojice obnovila su pozive predsjedniku Baracku Obami da poduzme brzu akciju pomaganja ustanicima. "Ako prvi čovjek naše obavještajne zajednice kaže da će Gadafi, ako ga se pusti na miru, poraziti ustanike, čini se da je vrijeme da se nešto poduzme", rekao je neovisni senator Joe Lieberman.

Sarkozy i Cameron pozvali Gadafija da odstupi

Libijski čelnik Moamer Gadafi i njegova klika izgubili su svaki legitimitet te moraju odstupiti i prekinuti nasilje u zemlji, objavili su zajednički francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron u četvrtak navečer. U zajedničkom pismu adresiranom na predsjednika Europskog vijeća Hermana von Rompuya, pozvali su na izradu plana za pružanje pomoći libijskim ustanicima.

'Jasno je da je Gadafijev režim izgubio svaki legitimitet koji je mogao imati. Kako bi se okončala patnja libijskog naroda, Gadafi i njegova klika moraju otići', kaže se u pismu. Sarkozy i Cameron, čije zemlje rade na nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti o Libiji, pozvali su EU da prizna oporbeno Libijsko nacionalno vijeće kao legitimni politički entitet. 'Moramo poslati jasan znak da smatramo Libijsko nacionalno vijeće legitimnom političkom stranom i važnim glasom libijskog naroda u ovo vrijeme"' stoji u pismu.
. (Hina/Mi. Dr.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene