Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političari vijećaju, građani prosvjeduju

G8 summit: Prosvjednici se sukobili s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poticati javnu potrošnju zbog gospodarskog rasta ili uvoditi restriktivne mjere štednje zbog smanjenja proračunskih minusa dilema je oko koje se vodi rasprava na summitu gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta.

SAD je za potrošnju, a europske zemlje za štednju. No, dvije strane iz Kanade poručuju kako je dodirnih točaka jako puno. Dok političari vijećaju, prosvjednici se sukobljavaju s policijom. Raniji sastanci na vrhu privlačili su masovne prosvjede antiglobalista, a do sada se čini da su kanadski prosvjedi manji. Najveći prosvjedi, mimohod kroz središte Toronta koji su sazvali sindikati, zakazan je za subotu. Policija je objavila da je prije mimohoda u subotu uhitila 32 prosvjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domaćin summita Obama čelnike G8 ugostio u Camp Davidu Slika nije dostupna Nemirno u Torontu Prosvjed protiv G20: 412 uhićenih, zapaljeni policijski automobili

U osiguranje okupljanja svjetskih državnika uključeno je 19.000 pripadnika snaga sigurnosti iz svih dijelova Kanade, što čini i najveći dio troškova organizacije samita, ili oko 800 milijuna od 1,24 milijarde dolara. 'Srednji sloj mora shvatiti da je ova kriza njihovo uništenje. Slijedi nam depresija s hiperinflacijom. To se dogodilo puno puta do sada,' rekao je jedan prosvjednik.

Drugog dana sastanka predsjednici država ili vlada SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Rusije, razmotrit će uvođenje novih sankcija Teheranu zbog njegova nuklearnog programa, čime bi se proširile sankcije koje je nedavno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a, izvijestila je kanadska nacionalna televizija CTV. Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti koje su nevoljko poduprle nove sankcije protiv Irana, i to tek uz jamstva da one neće štetiti njihovoj trgovini s Iranom, protive se uvođenju jednostranih sankcija protiv Irana, kakve zagovara SAD.

Kako najbolje ojačati financijske institucije?

Rasprava o najboljim načinima poticanja oporavka od gospodarske krize i kako najbolje ojačati financijske institucije, također je na dnevnom redu sastanka. Određeni napredak postignut je u raspravama o smanjenju proračunskih deficita, uz priklanjanje američkog predsjednika Baracka Obame prijedlogu kanadskog premijera Stephena Harpera da zemlje u razvoju prepolove svoje deficite do 2013. Predsjednik Obama se u početku protivio tom stajalištu, jer je mišljenja da rezanje deficita kratkoročno može dovesti do ponavljanja recesije, izvijestio je CTV.

Europske članice G8 govore pak da imaju suprotan problem, te da moraju tome drugačiji pristupiti jer neke od zemalja u Europi mogu bankrotirati, dodaje se u izvješću. Pitanja mira i sigurnost također su na vrhu dnevnog reda sastanka na vrhu u Huntsvilleu, a čelnici raspravljaju o jačanju svojih sigurnosnih institucija. 'G8 je usredotočen na poboljšanje učinkovitosti programa pomoći državama da ojačaju svoje institucije koje se bave sigurnosnim izazovima, uz poštovanje demokratskih institucija i zaštitu ljudskih prava', kazao je Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Harpera, na konferenciji za tisak. (A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene