Obavijesti Video Pretražite Navigacija

G8 oštro prema S. Koreji, nešto blaže prema Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici G8 pozdravili su rezoluciju UN-a kojom se Sjevernoj Koreji nameću sankcije na oružje, a službeni Teheran su pozvali da prihvati prijedlog šest velikih svjetskih sila o suspenziji procesa obogaćivanja urana.

Sastanak na vrhu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, urodio je u ponedjeljak "Izjavom o
neširenju nuklearnog oružja" u kojoj se osuđuje sjevernokorejsko testiranje projektila i potvrđuje plan Rusije o osnivanju međunarodnih centara za atomsko gorivo kako bi se spriječilo razvijanje nuklearnih bombi.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Oštra izjava čelnika Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana, upućena Sjevernoj Koreji, "osuđuje lansiranje više balističkih projektila 5. srpnja, i izražava veliku zabrinutost jer taj potez ugrožava mir, stabilnost i sigurnost u regiji i izvan nje".

Nešto blaže riječi upućene su Teheranu. 

- Mi, čelnici zemalja G8, u potpunosti podupiremo odluku i poruku koja je jasno upućena Iranu u pogledu izbora koji bi trebao napraviti, stoji u dokumentu.

Ponuda šest velikih svjetskih sila - Kine, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Njemačke od 6. lipnja sadrži paket poticajnih mjera, posebno na području trgovine, u zamjenu za prekid iranskog programa obogaćivanja urana.

G8 također podupire odluku o ponovnom slanju iranskog nuklearnog dosjea UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Svjetske sile su u srijedu 12. srpnja izvijestile da će ponovno
prijaviti Iran UN-ovu Vijeću sigurnosti nakon što Teheran nije
dovoljno brzo dao odgovor na ponuđeni paket poticaja koji za cilj ima riješiti spor oko iranskog nuklearnog programa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene