Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici G8 pozdravili su rezoluciju UN-a kojom se Sjevernoj Koreji nameću sankcije na oružje, a službeni Teheran su pozvali da prihvati prijedlog šest velikih svjetskih sila o suspenziji procesa obogaćivanja urana.


Sastanak na vrhu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, urodio je u ponedjeljak "Izjavom o
neširenju nuklearnog oružja" u kojoj se osuđuje sjevernokorejsko testiranje projektila i potvrđuje plan Rusije o osnivanju međunarodnih centara za atomsko gorivo kako bi se spriječilo razvijanje nuklearnih bombi.

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba

Oštra izjava čelnika Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana, upućena Sjevernoj Koreji, "osuđuje lansiranje više balističkih projektila 5. srpnja, i izražava veliku zabrinutost jer taj potez ugrožava mir, stabilnost i sigurnost u regiji i izvan nje".

Nešto blaže riječi upućene su Teheranu. 

- Mi, čelnici zemalja G8, u potpunosti podupiremo odluku i poruku koja je jasno upućena Iranu u pogledu izbora koji bi trebao napraviti, stoji u dokumentu.

Ponuda šest velikih svjetskih sila - Kine, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Njemačke od 6. lipnja sadrži paket poticajnih mjera, posebno na području trgovine, u zamjenu za prekid iranskog programa obogaćivanja urana.

G8 također podupire odluku o ponovnom slanju iranskog nuklearnog dosjea UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Svjetske sile su u srijedu 12. srpnja izvijestile da će ponovno
prijaviti Iran UN-ovu Vijeću sigurnosti nakon što Teheran nije
dovoljno brzo dao odgovor na ponuđeni paket poticaja koji za cilj ima riješiti spor oko iranskog nuklearnog programa.