Obavijesti Video Pretražite Navigacija

G8: Africi 60 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici skupine G8 okupljeni u Heligendammu suglasili su se da će deblokirati 60 milijardi dolara za borbu protiv pandemija u Africi te su ponovili obećanje da će idućih godina znatno povećati pomoć tom najsiromašnijem kontinentu.

Završni dan summita Skupine industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8) posvećen je rastućim azijskim gospodarstvima Kine i Indije i prvenstveno afričkom kontinentu s kojeg su kao gosti stigli i predstavnici iz šest afričkih zemalja.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine

Agencije prenose da američki predsjednik George W. Bush nije danas sudjelovao na prvoj jutarnjoj radnoj sjednici zbog zdravstvenih tegoba, koje nisu "zabrinjavajuće", objavila je Bijela kuća.

Redovito kritiziran što zanemaruje Afriku, G8 je pokušao ponovno aktivirati incijativu za najsiromašniji kontinent obećanjem velike pomoći za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze u iznosu od 60 milijardi dolara, koja bi se uplaćivala idućih nekoliko godina, prenose agencije France presse i Associated press.

K tomu, kako javljaju njemačka agencija dpa i Reuters, G8 dogovara oprost afričkog duga u iznosu od 60 milijardi dolara.

Agencije prenose da je G8 naglasio da će održati svoja obećanja sa summita 2004. u škotskome Gleneaglesu i povećati pomoći za razvoj Afrike u iznosu od 50 milijardi dolara na godinu do 2010.

Polovicu svote za pomoć protiv pandemija uplatile bi Sjedinjene Države koje su već krajem svibnja obećale da će udvostručiti pomoć za borbu protiv epidemija na 30 milijardi dolara. Desetina te svote uplatila bi se u Svjetsku zakladu protiv pandemija koju je G8 osnovao još 2001. uz potporu Ujedinjenih naroda.

Agencija France presse podsjeća da G8 već jako kasni u svojim obvezama prema Africi unatoč činjenici da je svjetsko gospodarstvo zadnjih godina bilježilo nezapamćen rast u odnosu na zadnja tri desetljeća.

Prije zdravstvenih tegoba, Bush je s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem razgovarao o statusu Kosova. Dogovoreno je da se to pitanje raspravlja u petak navečer u pokušaju pronalaženja kompromisa između SAD-a i Europske unije s jedne strane te Rusije s druge strane koja odbacuje UN-ov prijedlog nadzirane neovisnosti jer mu se protivi Srbija, ruska tradicionalna saveznica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene