Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Europa se mora pribrati'

G20 pritišće EU: Grčkoj će biti smanjen dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća svjetska gospodarstva u subotu su poručila Europi da nastupi odlučno i za osam dana riješi dužničku krizu u zemljama eurozone, koja ugrožava i svjetsko gospodarstvo.

Neuobičajeno izravnim jezikom ministri financija i čelnici središnjih banaka zemalja skupine G20, okupljeni na sastanku u Parizu, objavili su kako očekuju da se na summitu Europske unije 23. listopada 'odlučno pristupi sadašnjim izazovima putem sveobuhvatnog plana'. Francuski ministar financija Francois Baroin, koji predsjeda sastankom, rekao je da su Berlin i Pariz uvelike na putu dogovora oko plana smanjenja grčkog duga, zaustavljanja širenja krize i zaštite europskih banaka.

Neeuropske zemlje iz skupine G20 ukazale su na štetu koju europska kriza već nanosi njihovim gospodarstvima i istaknule hitnu potrebu za akcijom u eurozoni. 'Europa se mora pribrati, jer ako se kriza ne završi ona će početi utjecati i na rastuća gospodarstva', rekao je japanski ministar financija Jun Azumi. Njegov kanadski kolega, Jim Flaherty, rekao je da bi opasnost od globalne recesije postala dramatično veća ako europski summit iduće nedjelje završi bez rezultata.

Britanski ministar financija George Osborne novinarima je izjavio da njegove kolege iz Europe 'odlaze iz Pariza s jasnim razumijevanjem da postoji veliki pritisak na njih da riješe krizu'. Američki ministar financija Timothy Geithner novinarima je rekao da je ohrabren time što posljednji potezi EU-a u uspostavljanju sveobuhvatne strategije sadrže prave elemente, posebice dokapitalizaciju eruopskih banaka. 'Oni jasno još moraju raditi na strategiji i pojedinostima, no kada se Francuska i Njemačka slože oko plana i odluče se na akciju velike su stvari moguće', rekao je Geithner. 'Ohrabren sam brzinom i smjerom u kojem se kreću', dodao je.

Agencije javljaju da Francuska i Njemačka naporno rade i brzo slažu krizni plan kako bi bi gotov do summita EU-a. On će uključivati plan dokapitalizacije banaka, smanjenje grčkog duga i jačanje europskog kriznog fonda EFSF-a. Analitičari upozoravaju na postojanje rizika u tome da se prisile banke, glavni izvor poslovnog ulaganja u Europi, na prikupljanje više kapitala jer bi to moglo ugroziti krhak rast u eurozoni. Strahuju također da smanjenje grčkog duga neće biti dovoljno veliko za izbjegavanje njezina bankrota.

Postoje također sve jasniji znaci da će se grčki bankarski kreditori opirati tome da se sve veći teret restrukturiranja grčkog duga prebaci na njihova ramena. Oni kažu, javlja Reuters, da nema temelja da im se nametnu veći "dobrovoljni" gubici njihova potraživanja od 21 posto, koliko je dogovoreno u srpnju, što Atenu, čini se, neće spasiti. G20 se obvezao da će osigurati da banke budu adekvatno kapitalizirane i da imaju pristup financiranju i naglasio da će središnje banke osiguravati likvidnost bankama.

U priopćenju skupine G20 od eurozone se također traži da 'maksimalizira utjecaj EFSF-a (fonda financijske pomoći) kako bi se zaustavilo širenje' krize. (Hina)

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene