Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Cilj uspostaviti primirje

Težak sastanak: 'Daleko smo od političkog rješenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završen je susret ministara vanjskih poslova Njemačke, Ukrajine, Rusije i Francuske održan u Berlinu.

Susret ministara vanjskih poslova Njemačke, Ukrajine, Rusije i Francuske održan u nedjelju u Berlinu na kojemu je glavna tema bila Ukrajina, bio je 'težak', rekao je nakon njegova završetka domaćin, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, napomenuvši ipak da je postignut stanoviti 'napredak', javljaju svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

'Bili su to teški razgovori, ali vjerujem i nadam se da smo ostvarili napredak u vezi s nekim pitanjima', rekao je Steinmeier nakon petosatnog sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, ruskim Sergejom Lavrovom i francuskim Laurentom Fabiusom. Nije rekao u vezi s kojim pitanjima je ostvaren pomak, javlja AFP.

'Mi ćemo, tako smo se sada dogovorili, prvo izvijestiti naše predsjednike vlada i država u našim prijestolnicama, a onda ćemo se u ponedjeljak ili u utorak dogovoriti kako ćemo nastaviti razgovor', poručio je Steinmeier novinarima, a prenosi Reuters.

'Cilj je i dalje uspostaviti primirje u Ukrajini i spriječiti daljnje žrtve', dodao je.

Sastanak ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije, Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova, u nazočnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i francuskog Laurenta Fabiusa počeo je oko 18:30 sati.

'Prioriet treba biti poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, zaustavljanje nasilja i pokretanje političkog procesa', rekao je Fabius na Twitteru.

'Daleko smo od političkog rješenja', rekao je Steinmeier uoči sastanka.

'Daleko smo od kraja sukoba. Ljudi i dalje umiru'

Na bojištu se intenzivni sukobi nastavljaju. U regiji Luhanska separatisti su srušili jedan ukrajinski MIG-29.

Ruska humanitarna pomoć namijenjena istoku Ukrajine u nedjelju je i dalje bila blokirana. Unatoč dogovoru postignutom u subotu između Kijeva i Moskve, inspekcija ruskog konvoja s 280 kamiona, za koju je trebao biti zadužen Međunarodni odbor Crvenog križa, još uvijek nije počela.

'To će se dogoditi sutra ili prekosutra', rekao je Paul Picard, dužnosnik OESS-a nazočan na granici.

Saga o humanitarnom konvoju za koji i Kijev i Zapad sumnjaju da je izlika za rusku intervenciju, daleko je od završetka.

U Donecku je deset civila poginulo u 24 sata, podaci su lokalne uprave. U tom separatističkom uporištu opskrba pitkom vodom mogla bi biti potpuno prekinuta od nedjelje navečer, upozorile su vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene