Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francois Hollande potvrdio je u subotu da će povlačenje francuskih borbenih postrojba iz Afganistana početi u srpnju, a dovršit će se pretkraj 2012. godine.


Povlačenje vojske, jedno od predizbornih obećanja, 'počet će u srpnju, a dovršit će se pretkraj 2012.', rekao je francuski predsjednik u kratkoj izjavi u Tulleu, gdje je sudjelovao na proslavi obljetnice nacističkog pokolja civila 9. lipnja 1944.

'Do tada, sve moramo učiniti kako bi naše postrojbe izvršile svoje obveze, ali uz najveću sigurnost i najveću brigu za život svojih vojnika, za što ovdje preuzimam obvezu i osobno ću biti jamac te operacije', dodao je.

Predsjednik je podsjetio da je zadaća francuskih vojnika bila 'omogućiti Afganistancima da što prije ponovo steknu svoj suverenitet u okviru tranzicije koja mora biti organizirana i brza'.

Vezani članci Trgovina, ilustracija Trebao bi biti nešto zdravo, no proizvod su povukli s tržišta zbog viška pesticida Trgovina, ilustracija Provjerite kućnu zalihu: Povlači se još jedan proizvod zbog prisutnosti pesticida etilen-oksida

>> Afganistan: Ubijena 4 vojnika NATO-a, petorica ranjena

Hollande je u izjavi za medije izrazio 'zahvalnost čitave nacije našim vojnicima'. 'Čestitam im na odanosti i smjelosti, poznata mi je moralna snaga francuskih vojnika u Afganistanu, obiteljima izražavam sućut i suosjećanje francuskog naroda', dodao je.

Predsjednik je najposlije rekao da će se 'žrtvama odati nacionalna počast', ali nije naveo kada ni kako, dodavši da će se 'ranjenici u najkraćem vremenu prevesti u domovinu'.

U bombaškom napadu u subotu poginula su četvorica francuskih vojnika i njihov prevoditelj, a petorica francuskih vojnika su ranjena, među kojima tri teško. Ovime se broj Francuza ubijenih u Afganistanu od početka zapadne intervencije 2001. popeo na 87. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.