Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O operaciji u Maliju

Francuski predsjednik: Napustit ćemo Mali kada se vrati stabilnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska će zaključiti svoju operaciju u Maliju i povući svoje snage iz te zapadnoafričke zemlje kada ona ponovno postane mirna i stabilna s čvrstim političkim sustavom, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande.

Hollandeova izjava, koju je dao odgovarajući na pitanje koliko bi dugo francuske snage mogle biti u Maliju, sugerira da bi Francuska mogla imati veću ulogu u toj njenoj bivšoj koloniji duže od nekoliko tjedana, koliko je do sada ukazivala vlada u Parizu.

'Čim tamo budu afričke snage, idućih dana ili tjedana, koje će imati potporu međunarodne zajednice i Europe, Francuska neće imati razloga ostati u Maliju', rekao je Hollande na konferenciji za tisak tijekom posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

>> Hollande najavio pojačanje francuskih snaga u Maliju

'Imamo, međutim, jedan cilj. Osigurati da je Mali kada odemo, kada okončamo našu intervenciju, siguran, ima legitimne vlasti, izborni proces i nema više terorista koji bi ugrožavali njegov teritorij', rekao je Hollande.

Francuska je petog dana njene intervencije izvršila zračne udare na pobunjenike i poslala oklopna vozila u nastojanju da pomogne vladi Malija da zaustavi napredovanje islamista prema jugu dok njeni regionalni saveznici nastoje ubrzati slanje njihovih vojnika.

Hollande, koji je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili potporu francuskoj kampanji u Maliju, izjavio je da bi se u nekim slučajevima pobunjenički borci mogli zarobljavati ali da je glavni cilj 'uništiti' ih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Policajci patroliraju Novom Kaledonijom Zabranjeno okupljanje Francuska proglasila izvanredno stanje, četvero mrtvih u nemirima u Novoj Kaledoniji Prosvjedi u Novoj Kaledoniji - 1 130 uhićenih Nasilje paraliziralo francuski otok: Zapaljene zgrade i škola, na snazi je policijski sat, a planiran je i bijeg iz zatvora

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene