Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Francuske vlasti pokrenule su istragu o posebnim ponudama u trgovinama, poput one koja je prošlog tjedna izazvala kaos, pa i fizičke obračune, među kupcima koji su nastojali doći do Nutelle na sniženju.


Uprava za zaštitu kupaca i konkurentnost francuskog ministarstva gospodarstva potvrdila je u utorak da istražuje je li ponuda trgovačkog lanca Intermarche bila u skladu s pravilima.

Vezani članci Macron o novim mjerama protiv koronavirusa Uveden policijski sat u Parizu i još osam velikih francuskih gradova, određena i kazna za prekršitelje Koronavirus, ilustracija Brojne zemlje uvode sve jače mjere - od maski na otvorenom, zatvaranja kina i do posebnog vremena za odlazak starijih u kupovinu

Francuski trgovački lanac Intermarche snizio je prošlog tjedna cijenu staklenke Nutelle od 950 grama s uobičajenih 4,70 eura na samo 1,41 euro. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama mogli su se vidjeti i fizički obračuni kupaca koji su nastojali doći do staklenke slatkog namaza.

"Bili su poput životinja. Žene su si čupale kosu. Jedna je starija gospođa dobila staklenkom u glavu. Druga je imala krvi po rukama", ispričala je jedna svjedokinja listu Le Progres.

Jedan zaposlenik samoposluge rekao je kako su lukavi ljubitelji Nutelle večer prije sniženja sakrivali staklenke po raznim kutovima dućana kako bi zavarali konkurenciju.

Francuski ministar poljoprivrede Stephane Travert u srijedu bi trebao predstaviti nacrt zakona koji će dodatno ograničiti takve ponude.

Francuski poljoprivrednici žale se da supermarketi mogu privlačiti kupce takvim ponudama jer primoravaju dobavljače na ugovore koji ugrožavaju njihov opstanak.

Proizvođač Nutelle, talijanska tvrtka Ferrero, distancirao se od akcije sniženja cijene rekavši da je odluku o njoj Intermarche donio sam.

Francuska vlada protiv sniženja Nutelle

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire kritizirao je u srijedu akciju supermarketa Intermarchea koji je velikim sniženjem cijene Nutelle izazvao tučnjave među kupcima i pozvao tvrtku da to više ne radi.

"Primio sam jučer direktora Intermarchea. Rekao sam mu da se to ne smije ponoviti, ne možemo imati takve prizore svako četvrto jutro u Francuskoj", izjavio je Le Maire na radiju RTL-a.

Kazao je i kako ne te treba relativizirati nemile scene do kojih je došlo u supermarketima.

"Postoji sporazum koji su potpisali Intermarche i ostali distributeri kako više ne bi došlo to takvih akcija. Moraju održati riječ", zaključio je ministar. (Hina)