Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti u Obali Bjelokosti

Francuske vlasti blokirale zrakoplov Laurenta Gbagbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov donedavnog predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagba blokiran je u baselskoj zračnoj luci.

Zračnu luku Basel-Muelhausen zajednički koriste Francuska i Švicarska, a francusko ministarstvo vanjskih poslova zrakoplov je blokiralo na zahtjev Alassana Outtare, političara kojeg je međunarodna zajednica priznala kao pobjednika predsjedničkih izbora u Obali Bjelokosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijeno 3 tisuće ljudi Bivšoj prvoj dami 20 godina zatvora Slika nije dostupna 'Nova vrsta zločina' Zemlja straha: Nestala djeca pronađena osakaćena

>> UN priznao Ouattarea za novog predsjednika Obale Bjelokosti

>> Stanovnici Obale Bjelokosti zbog napetosti bježe u Liberiju

'Legitimne vlasti su od nas tražile da blokiramo polijetanje zrakoplova, a to smo i učinili, kao odgovor na njihov zahtjev', rekao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero. Zrakoplov će proći inspekciju udruge Jet Aviation, specijaliziranu za konstrukciju i održavanje privatnih zrakoplova.

Od predsjedničkih izbora održanih 28. studenog, Obala Bjelokosti prolazi kroz tešku krizu. Neovisno Državno izborno povjerenstvo pobjednikom izbora proglasilo je Alassanea Ouattaru, a Ustavno vijeće poništilo je rezultat i proglasilo pobjednikom dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba.

Ouattarinu pobjedu priznao je velik dio međunarodne zajednice. EU je odlučio sankcionirati Gbagba i 18 njegovih suradnika te namjerava proširiti taj popis. Riječ je o zabrani izdavanja viza za navedene osobe, a nakon toga bi trebalo uslijediti zamrzavanje financijskih sredstva kojima raspolažu u bankama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene