Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo vjenčanje 29. svibnja

Francuska: Zakon o istospolnom braku stupio na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon kojim se legalizira istospolni brak stupio je u subotu na snagu u Francuskoj, pošto ga je potpisao predsjednik Francois Hollande, a prvo vjenčanje je najavljeno za 29. svibnja u Montpellieru, nakon četveromjesečne bitke u parlamentu i prosvjeda.

Tekst zakona koji "omogućuje brak osobama istog spola" potpisao je predsjednik države i u subotu je objavljen u službenom listu, istodobno s odlukom Ustavnog vijeća koje ga je u cijelosti potvrdilo. Ministrica pravosuđa Christiane Taubira koja je zakon uputila u parlament, potvrdila je u petak da su "tekstovi i mjere provedbe gotovi".

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

>> Novi Zeland legalizirao istospolne brakove

Prvo vjenčanje organizirat će se 29. svibnja u Montpellieru. Ured socijalističke gradonačelnice Helene Mandroux priopćio je u subotu da će se u toj prigodi vjenčati Vincent Autin (40), aktivist za prava homoseksualaca i njegov partner Bruno (30) koji su zajedno već sedam godina.

Montpellieru koji gdjekad zovu i "francuski San Francisco", gay časopis Tetu dodijelio je u prosincu prošle godine titulu grada najvećeg prijatelja homoseksualaca.

'Promjena civilizacije'

Frigide Barjot koja predvodi protivnike ovog novog zakona ocijenila je da je riječ o "provokaciji" i "promjeni civilizacije". Udruga "Prosvjedi za sve" ("La manif pour tous") koja je od studenog 2012. organizirala više masovnih prosvjeda, pozvala je na još jedno nacionalno okupljanje 26. svibnja.

Francuska Narodna skupština glasovala je 23. travnja za ozakonjenje istospolnog braka i mogućnost posvajanja djece u takvom braku, čime je završena višemjesečna burna rasprava, a Francuska postala četrnaesta zemlja u svijetu koja priznaje brak osoba istoga spola. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene