Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogataši neće iseliti?

Francuska: Porez na prihode od 75 % proglašen neustavnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusko Ustavno vijeće proglasilo je u subotu neustavnim porez od 75 posto na prihode više od milijun eura, ključnu mjeru nacionalnog proračuna za 2013. koju je usvojila lijeva većina, navodi se u priopćenju te institucije.

Vijeće nadležno za ustavnost zakona, ocjenjuje da ta nova mjera ne uzima u obzir 'načelo jednakosti spram javnih nameta' jer ona 'počiva na prihodima svake fizičke osobe' dok se porez na prihod uzima 'po kućanstvima'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo

Ustavno vijeće također je odbacilo modalitete obračuna plafona poreza na bogatstvo, posebice obračunavanja kapitaliziranih prihoda ili beneficija, 'koje porezni obveznik nije ostvario'.

Posebni porez od 75 posto trebao se ubirati tijekom dvije godine na prihode više od milijun eura godišnje po pojedinom poreznom obvezniku. Više simbolična nego fiskalno djelotvorna, ta je mjera trebala obuhvatiti približno 1500 osoba koje su trebale platiti prosječno 140.000 eura po toj osnovi, a državni proračun trebao je uprihoditi oko 300 milijuna eura godišnje.

>> Francuska vlada Googleu i novinskim nakladnicima dala još mjesec dana

Najvišoj francuskoj ustavnoj instituciji obratila se glavna oporbena desna stranka UMP, sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti zakona.

Odluka Ustavnog vijeća veliki je udarac socijalističkom predsjedniku Francoisu Hollandeu koji je porez od 75 posto učinio jednim od središnjih elemenata svoje politike, tražeći od najbogatijih Francuza da više doprinesu smanjenju proračunskog deficita. Njegov je prijedlog šokirao strane ulagače i razbjesnio Francuze s najvišim prihodima, natjeravši neke od njih, poput slavnog glumca Gerarda Depardieua, da potraže 'porezni egzil' u Belgiji i drugim zemljama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene