Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produžetak pregovora

Francuska vlada Googleu i novinskim nakladnicima dala još mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska vlada odlučila je svojim novinskim nakladnicima i internetskoj tvrtki Google dati još mjesec dana ne bi li se dogovorili o sporu u vezi s plaćanjem prava srodnih autorskim.

'Vlada je upoznata s napretkom u pregovorima organizacije za političko i opće informiranje (IPG) i Googlea u okviru pregovora koje vodi Marc Schwartz', vladin povjerenik, rekle su ministrice kulture Aurelie Filippetti i informatičke industrije Fleur Pellerin.

Pročitajte i ovo Francuska nacionalna knjižnica Poison Book Project Završile u karanteni: Nacionalna knjižnica uklonila knjige obložene arsenom Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

'S obzirom na napredak, vlada je odlučila produljiti pregovore do konca siječnja', dodaju, napominjući da će nacrt zakona podnijeti na glasovanje u parlamentu ako pregovori ne urode plodom.

Predstavnici američke tražilice i IPG-a pregovaraju od početka prosinca pod vodstvom Marca Schwartza.

>>Google uvodi ograničenja u pretrazi fotografija

Novinski nakladnici traže da Google plati prava srodna autorskim, s obzirom na golemu zaradu od oglašavanja koju ostvaruje samim time što upućuje na njihove naslove.

Predsjednik republike Francois Hollande je najavio 'mogućnost donošenja' zakona kako bi se Googleu mogao naplaćivati porez u slučaju da se to pitanje ne uspije riješiti pregovorima do konca prosinca.

Na sastanku održanom u četvrtak na kojemu je pregovaračima pružena zadnja prilika nije postignut nikakav dogovor.

'Mislim da nam treba još nekoliko tjedana kako bi pružili priliku započetim pregovorima', rekao je Schwartz istaknuvši da 'još treba prijeći dug put', ali se nada da će se 'dogovor na kraju ipak postići'.

U pismu vladi koje je AFP objavio sredinom listopada, Google je zaprijetio da će iz svog indeksa ukloniti sve francuske mrežne stranice koje objavljuju vijesti bude li morao plaćati porez sličan autorskim pravima.

Po priopćenju za medije, vlada je u svoj raspored donošenja zakona u prvom polugodištu uvrstila i nacrt zakona o uvođenju plaćanja za prava srodna autorskim, ako pregovori Googlea i nakladnika ne uspiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene