Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili izdati dozvole brodovima

Žestoke optužbe iz Francuske usmjerene na Britaniju: ''To je novo odbijanje da ispune uvjete brexita''

Ribarska mreža
Ribarska mreža Foto: DNEVNIK.hr
Francuska je u srijedu optužila Veliku Britaniju da se igra politike s ribolovnim pravima poslije brexita nakon što su London i otok Jersey odbili izdati dozvole desecima francuskih brodova za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Britanija je objavila da je otvorena za daljnje pregovore s brodovima koje je odbila i dodala da oni nisu podnijeli dokaze o ranijem ribarenju u tim vodama koji su potrebni za nastavak ribarenja u zoni od šest do 12 nautičkih milja.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Francuska ministrica za pomorsku politiku Annick Girardin rekla je da Britanija ne poštuje sporazum o brexitu.

"To je novo odbijanje Britanaca da ispune uvjete sporazuma o brexitu unatoč svom poslu koji smo zajedno obavili", priopćila je Girardin.

"Britanci ne bi smjeli uzimati francuski ribolov kao taoca u političke svrhe", rekla je.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona zaprijetila je odmazdom.

Vruća tema referenduma prije pet godina

Ribolov i kontrola britanskih voda bila je vruća tema tijekom britanskog referenduma za napuštanje EU-a 2016. Britanski ribari otad optužuju vladu da ih je prodala time što je dopustila međunarodnim brodovima da nastave s ribolovom u britanskim vodama.

Britanija je priopćila da je izdala dozvole gotovo 1700 plovila za ribolov u zoni do 200 nautičkih milja, a izdano je i još 105 dozvola za plovila za ribolov u zoni od šest do 12 nautičkih milja onima koji su ranije operirali u tom području.

Britanija i Francuska rasporedile su ranije ove godine ophodne brodove u vode kod Jerseyja nakon prosvjeda francuskih ribara koji su se bunili da su nepravedno isključeni iz bogatih ribolovnih područja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene