Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski Ustavni sud je odlučio da je zabrana istospolnih brakova u skladu s ustavom.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni je sud ocjenom da su istospolni brakovi protuustavni odgovornost za donošenje odluke o eventualnim izmjenama u pravosuđu prebacio na političare. Sud je zasjedao nakon inicijative dviju žena koje žive u istospolnoj zajednici, a koje su zatražile veću zaštitu pravosuđa kada je riječ o njihovo četvero djece. Istospolni brakovi zakoniti su u Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, Švedskoj, na Islandu, u Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Argentini i u nekim državama SAD-a.

Vezani članci Miley Cyrus i Kaitlyn Carter (Foto: Profimedia) Ogorčena pjevačica oglasila se o razvodu nakon 8 mjeseci braka: "Samo jednu stvar ne mogu prihvatiti" Jessica Chastain i Gian Luca Passi de Preposulo (Foto: Profimedia) Zbog talijanskog grofa počela je vjerovati u brak, iako se prije njega nikad nije poželjela udati?

U obrazloženju svoje odluke francuski Ustavni sud navodi kako u duhu francuskih zakona 'brak predstavlja zajednicu sklopljenu između muškarca i žene'.

Francuski ustavni sud odlučuje o ustavnosti zakona, raspisivanju predsjedničkih i općih izbora kao i referenduma. Ustavno vijeće je sastavljeno od devet sudaca, zvanih i 'devet mudraca', među kojima su bivši predsjednici doživotni članovi.