Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozivna društvena tema

Obama podržava homoseksualne brakove: 'U tom stavu pomogle su mi kćeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako podržava istospolne brakove.

'Za mene je važno da potvrdim kako mislim da bi se osobe istog spola trebale moći vjenčati', kazao je u intervjuuna tv kanalu ABC Obama i dodao kako je promijenio mišljenje o istospolnim brakovima nakon što je među svojim suradnicima uočio da su u čvrstim, istospolnim monogamnim vezama kojima su posvećeni.

Pročitajte i ovo Imran Khan stroga kazna Bivši pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni zbog protuzakonitog braka Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka

Naglasio je kako je to njegov osobni stav te da podupire da države u SAD-u same odlučuju o stavu po tom pitanju. U formiranju mišljenja pomogle su mu i kćerke Maila i Sasha.

>> Ustavom zabranili istospolne brakove

'Moje kćeri imaju prijatelje čiji su roditelji istog spola i nikad im nije palo na pamet da bi se trebali drugačije ponašati prema njima', smatra Obama i kaže kako njegova supruga dijeli njegov stav. Nedavno su i potpredsjednik SAD-a Joe Biden kao i član kabineta Arne Duncan poduprli istospolne brakove.

Obama time postaje prvi američki predsjednik na dužnosti koji zauzima takvo stajalište i to manje od šest mjeseci prije predsjedničkih izbora. Mjesecima je demokratski predsjednik, koji se 2008. izjasnio za civilna partnerstva, ali nije podržao homoseksualne brakove, govorio da se razvija njegovo stajalište o toj temi.

Njegov stav dolazi tri dana nakon što je potpredsjednik Joe Bidan rekao u televizijskom intervjuu da mu ne smeta homoseksualni brak. ABC je rekao da je Obama opisao svoje poglede kao osobne te da još podržava koncepciju da američke savezne države trebaju o tome odlučiti. (Agencija VLM / Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene