Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršio stroga pravila?

Hollande optužen da je odao vojnu tajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li francuski predsjednik Francois Hollande omogućio objavu tajnih dokumenata i prekršio vojnu tajnu? Francusko pravosuđe otvorilo je istragu o optužbama oporbene desnice koja sve žešće napada predsjednika kako se približavaju predsjednički izbori iduće godine.

Objava potkraj kolovoza u Le Mondu dokumenta s oznakom vojne tajne o planu za zračne napade na sirijski režim potaknula je francusko pravosuđe da otvori istragu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)Poštovanje Hollande odbrusio Trumpu zbog izjave da "Pariz više nije Pariz" Slika nije dostupna Posjet Hollande u Iraku u jeku snažne ofenzive protiv IS-a

Autori članka, Fabrice Lhomme i Gerard Davet, koji su u međuvremenu objavili šokantnu knjigu povjerljivih razgovora s predsjednikom države ("Jedan predsjednik to ne bi smio reći"), skrivaju identitet svojih izvora, kojih je tvrde bilo više.

No svi pogledi upereni su prema Hollandeu, koji se s njima susreo više puta i među ostalim im povjerio da je donio odluku da se ubije najmanje četvoricu terorista, kako otkriva knjiga.

Desnica ga od tada ne štedi kritika. Premijer Manuel Valls stao je u njegovu obranu, no neki ministri privatno ne taje da imaju dvojbe.

S pravnog stajališta, predsjednik ne riskira ništa, smatra profesor ustavnog prava Dominique Rousseau, ističući da predsjednika štiti imunitet.

Za kršenje vojne tajne u Francuskoj se može dobiti sedam godina zatvora i kazna od 100.000 eura.

Ministar obrane Jean-Yves Le Drian u veljači je otvorio istragu zbog objave vojne tajne nakon što je u Le Mondeu objavljen članak o francuskim postrojbama u Libiji.

Kad je riječ o planu za napade u Siriji, ministar je odbacio kritike ističući da je dokument star tri godine i odnosi se na operaciju koja se nije dogodila jer ju je stopirao američki predsjednik Barack Obama.

Nije poznato kako su i kada novinari dobili taj dokument i je li nosio oznaku tajnosti. Oni tvrde da su ga dobili nekoliko mjeseci nakon samog događaja.

Predsjednik države u Francuskoj može biti kazneno gonjen kada mu istekne mandat samo ako se djela za koja ga se tereti ne odnose izravno na njegovu predsjedničku dužnost. "To je pravno pitanje koje može imati različite interpretacije", rekao je zastupnik Eric Ciotti.

Moguć je i opoziv predsjednika zbog teškog propusta koji nije u skladu s njegovom dužnosti, no inicijativa Republikanske stranke u tom smislu nedavno je propala u Nacionalnoj skupštini. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene