Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Francois Hollande stigao je u ponedjeljak u Irak, u vrijeme snažne ofenzive protiv džihadista Islamske države, kako bi posjetio francuske vojnike i sastao se u Bagdadu s iračkim dužnosnicima.


Hollande je u Iraku već bio u rujnu 2014. On je zasad jedini čelnik jedne od važnijih članica međunarodne koalicije za borbu protiv IS-a, na čelu koje je SAD, koji je posjetio Irak od početka djelovanja koalicije prije dvije i pol godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Irak se bori s terorističkom skupinom koja nema granica' Slika nije dostupna Papa Franjo: Legitimno je zaustaviti agresiju Islamske države

Tijekom prethodnog posjeta on je najavio pojačanu vojnu potporu Francuske iračkim snagama, nakon što je tada IS osvojio veća područja u Iraku.

Uz ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, francuski će se šef države najprije sastati s francuskim vojnicima koji su dio elitnih protuterorističkih snaga.

Tijekom poslijepodneva posjetit će Erbil u iračkom Kurdistanu, gdje se nalaze posebne francuske snage koje savjetuju kurdske pešmerge koji se bore za ponovnu kontrolu nad Mosulom koji je još uvijek u rukama IS-a.

Tijekom razgovora u Bagdadu, on će ponovno potvrditi "angažman francuskih snaga u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv IS-a", priopćila je Elizejska palača.

Sastat će se s predstavnicima triju komponenata iračke vlasti: kurdskim predsjednikom Fuadom Masumom, šijitskim premijerom Haiderom al-Abadijem i sunitskim predsjednikom parlamenta Salimom al-Džuburijem.

"Inzistirat će na važnosti nastavka napora kako bi se zajamčila trajna sigurnost zemlje nakon pobjede nad IS-om i suživot zajednica u Iraku, jedinstvenom i suverenom", rekla je Elizejska palača u priopćenju uoči Hollandeovog puta u Irak.

Njegov posjet, čiji je program bio obavijen velom tajne sve do posljednjeg trenutka, odvija se pod maksimalnim mjerama sigurnosti, dva dana nakon atentata u Bagdadu u kojem je poginulo 30-ero ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država. (Hina)