Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio 'zeleno svjetlo'

FOTO Upoznajte novi ruski strateški bombarder

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više godina evaluacije i studija, ruski PAK-DA konceptualni dizajn strateškog bespilotnog bomardera, dobio je i službeno 'zeleno svjetlo'.

Zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva, general pukovnik Viktor Bondarev, rekao je nakon sastanka s ruskim zakonodavcima kako su svi potrebni dokumenti potpisani, kako bi se industirji dozvolio razvoj sustava za taj zrakoplov, prenose RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

>> Prizemljena čitava flota američkih F-35 stealth zrakoplova!

PAK-DA karakterizira oblik letećeg krila, a bit će ga i teško primijetiti i na radaru. No, dok Amerikanci razvijaju ratne zrakoplove koji će moći letjeti hipersoničnom brzinom, PAK-DA letjet će brzinom manjom od brzine zvuka. Osmišljen je tako da zamijeni 63 ruska bombardera-veterana Tu-95 Bear i 13 Tu-160 Blackjack bombardera.

Zapovjednici ruskog zrakoplovstva inzistirali su na tome da novi bombarder bude opremljen s naprednom ratnom elektronikom te sposoban nositi nove dalekometne krstareće projektile s nuklearnim bojevim glavama, kao i konvencionalne precizne rakete.

PAK-DA bi trebao krenuti u proizvodnju do 2020. godine, a prvi takav bombarder trebao bi ući u uporabu između 2025. i 2030. godine. 'Šesta generacija' ruskih strateških bespilotnih bombardera, koja se planira nakon PAK-DA, trebali bi biti u uporabi između 2040. i 2050. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene