Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kvar...

Prizemljena čitava flota američkih F-35 stealth zrakoplova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska, čini se, ne može izaći na kraj s konstantnim problemima oko borbenog zrakoplova f-35 Joint Strike Fighter (JSF). Zbog najnovijeg problema, prizemljena je ukupna američka flota tih zrakoplova!

Najnoviji problem s 35-icama je u unutrašnjosti njihovih motora. Naime, u motoru testnog zrakoplova pronađene su mikro pukotine na niskotlačnoj turbini, tijekom rutinske inspekcije.

Pročitajte i ovo Zakon o trajanju uređaja - 1 Europski parlament Odlična vijest za građane: Pogledajte koje promjene donosi novi zakon o uređajima Mjesto Ruda - 1 U Dalmatinskoj zagori Deseci tisuća ljudi ostali bez vode, zamalo se dogodila i katastrofa, ali stižu dobre vijesti: ''Kvar je popravljen''

>> 'Nadmoćni' američki F-35 JSF može eksplodirati od udara munje

Oštećeni propeler turbine poslan je proizvođaču, tvrtki Pratt and Whitney iz Connecticuta, na 'detaljnu analizu', izvijestila je Kyra Hawn, glasnogovornica programa f-35 JSF borbenih zrakoplova, prenosi Wired.

'Prerano je znati kakve će to posljedice imati po čitavu flotu, no radi mjera opreza, suspendirani su svi letovi F-35 zrakoplova do kraja istrage', istaknula je Hawn.

Proizvođač F-35 JSF-a, Lockheed.Martin, dosad je probio sve moguće rokove, od dizajna, preko kašnjenja u dovršavanju zrakoplova, do prebacivanja troškova projekta, koji je prerastao u najskuplji projekt u američkoj vojnoj povijesti.

Ipak, SAd niti ne pomišljaju od odustajanja od F-35-ica, jer bila bi to nezapamćena sramota za njihovo vojno zrakoplovstvo i financijska provalija bez presedana. Osim toga, samo američka vojska planira kupiti 2,400 komada tih zrakoplova tijekom narednih 30 godina, za ukupno više od bilijun dolara.

Naravno, tu su i zemlje partneri, koje isto tako s nestrpljenjem prate razvoj događaja. Među njima su Kanada i Australija, koje se sve više nećkaju oko kupnje tih zrakoplova.

Čitav program F-35 zrakoplova probio je 400 milijardi dolara, a da nije još niti zaživio kako treba. Vrlo, vrlo skupo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene