Na masovnim prosvjedima protiv nedovoljnog reagiranja međunarodne zajednice na klimatske promjene u subotu navečer u Kopenhagenu uhićeno je 968 osoba, priopćila je danska policija.


U subotu navečer lokalni mediji su prenijeli da je uhićeno između 600 i 700 prosvjednika. Prosvjedi su organizirani kako bi se pojačao pritisak na svjetske čelnike da na summitu o klimi postignu sporazum koji bi osigurao učinkovitu borbu protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena te zamijenio Protokol iz Kyota. Lokalne televizijske postaje objavile su snimke prosvjednika, uglavnom mlađih ljudi, kako sjede na ulicama vezanih ruku i kako ih policija odvodi u autobusima.

>>'Politička cijena neuspjeha bit će previsoka'

Vezani članci Slika nije dostupna Više od 100 uhićenih u Kopenhagenu Slika nije dostupna Danska policija uhitila 436 prosvjednika

U prosvjednoj povorci kroz dansku prijestolnicu sudjelovalo je gotovo 100 tisuća ljudi, prema podacima organizatora, dok policija govori o ‘više desetina tisuća’. Među prosvjednicima je bilo Nijemaca, Britanaca, Nizozemaca, Talijana i drugih Europljana koji su posebno zbog prosvjednog skupa došli u Kopenhagen. Slični prosvjedi zbog klimatskih promjena održani su i u drugim gradovima diljem svijeta, Francuskoj, Australiji, Kini, Indoneziji, Filipinima i Tajvanu. (Hina)

Prosvjede i masovna uhićenja možete pogledati u priloženim videima i galeriji fotografija.