Noćas je čitav svijet mogao uživati u spektakularno velikom Mjesecu na nebu.


Posljednji put kad je Zemljin prirodni satelit bio toliko blizu nama bilo je 1993. godine. Sinoć nam se Mjesec približio na 355.000 kilometara, a NASA se pobrinula za spektakularne fotografije.

Vezani članci Zloslutni oblak u obliku cijevi prekrio horizont New Orleansa (Foto: Profimedia) Poput apokaliptične vizije: Zloslutni oblak u obliku cijevi ''izronio'' iz mora i prekrio grad Znanstvenici slučajno simulirali fenomen kuglaste munje u laboratoriju (Foto: Twitter/Mikko Möttönen) Znanstvenici slučajno simulirali fenomen kuglaste munje u laboratoriju: "Nismo to namjeravali. Ali wow"

>> FOTO: Nesvakidašnje 'veliki' Mjesec iznad Hrvatske

Fenomen 'super' Mjeseca javlja se svakih 19 godina, a ovo približavanje neki su najavljivali s primjesom katastrofičnih najava, poput potresa, vulkana i generalno općih prirodnih katastrofa. Ništa od navedenog nije se dogodilo u trenutku kad nam je Mjesec bio najbliži, no oni romantični diljem svijeta i neopterećeni scenarijima katastrofe, mogli su uživati u jednoj sasvim posebnoj noći. Idući put to će moći ponoviti tek 2029. godine.