Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su dogovor o uspostavi kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćama, koji bi raspolagao iznosom od 720 milijardi eura, izjavila je španjolska ministrica financija Elena Salgado.


Paket financijskih mjera koje bi trebale obraniti stabilnost eura. EU dosad nije imao sličan mehanizam za zaštitu eura budući da se smatralo da pravila eurozone isključuju mogućnost financijskog sloma. Ministri EU-a nadaju se da će prihvaćanje financijskog paketa, koji se sastoji od kredita i kreditnih jamstava, spriječiti daljnje špekulativne napade na euro, a time i osigurati stabilnost cijele eurozone. Njime bi se trebalo spriječiti daljnje slabljenje europske valute, nakon što je prošloga tjedna tečaj eura potonuo prema američkom dolaru na najnižu razinu u 14 mjeseci.

Vezani članci Ilustracija Stari prevarantski trik u novom ruhu: Rumunj u nekoliko gradova pokrao prodavačice na kioscima Novac - kune Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

'Riječ je o širokom paketu koji pokazuje da EU misli ozbiljno. Ranjivost (tržišta) kojoj smo svjedočili sada bi trebala nestati', rekao je švedski ministar financija Anders Borg nakon završetka 12-satnog sastanka ministara financija EU-a u Bruxellesu. 'Branit ćemo euro svim mogućim sredstvima', kazao je povjerenik Europske komisije Olli Rehn. Plan predviđa da Komisija osigura fond vrijedan 60 milijardi eura koji će biti na raspolaganju članicama eurozone suočenima s 'izuzetnim okolnostima'. Tim fondom, koji će djelovati dok bude potrebno, koordinirat će EU i MMF.

Od toga iznosa, 60 milijardi dala bi Komisija, to jest europski proračun, 440 milijardi dale bi zemlje članice euro-zone u obliku bilateralnih pozajmica ili jamstava, a 220 milijardi dao bi Međunarodni monetarni fond. Ministri financija zemalja članica EU-a, koji čine Vijeće ECOFIN, započeli su svoj krizni sastanak u nedjelju popodne kako bi donijeli mjere, koje bi trebale spriječiti širenje grčke krize na ostale ostale članice euro-zone i to prije otvaranja burzi u ponedjeljak ujutro.

>> Izvještaj iz Grčke: Za dobar provod Grci će dati i zadnji euro!

Prema procjenama nekih ekonomista, trogodišnji plan eventualnog spašavanja Portugala, Irske i Španjolske, zemalja koje se najčešće spominju kao one u kojima bi se mogao ponoviti grčki slučaj, iznosio bi ukupno 500 milijardi eura 

MMF pozdravlja mjere za stabiliizaciju

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn pozdravio je 'opsežne mjere' koje je u ponedjeljak prihvatila Europska unija kako bi osigurala stabilnost eurozone. 'MMF će, u interesu međunarodne zajednice, odigrati svoju ulogu kako bi se odgovorilo na sadašnje izazove', rekao je Strauss-Kahn.

'Toplo pozdravljam opsežne mjere koje je predstavio EU za povratak povjerenja i financijske stabilnost u eurozoni', kazao je Strauss-Kahn. 'To su snažne mjere koje će pomoći osiguravanju svjetske financijske i ekonomske stabilnosti, i očuvanju svjetske ekonomske obnove', dodao je on.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju