Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema odricanja

Izvještaj iz Grčke: Za dobar provod Grci će dati i zadnji euro!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka kriza mijenja način funkcioniranja Europske unije, no mijenja li i navike samih Grka?

Hoće li slavni grčki turizam biti, na neki način spas za tu zemlju u nadolazećem razdoblju? Grci vjeruju da hoće. Stanje se u Ateni vraća u normalu, ali opći je štrajk jako naštetio turizmu. Samo je u Ateni proteklog tjedna 5.000 stranih turista otkazalo dolazak. Međutim, Grcima ne pada na pamet štedjeti i otkazati vikend na moru. Posjetili smo plaže Egejskog mora i razgovarali s jednim od brojnih naših nogometaša u Grčkoj.

Pročitajte i ovo Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost" Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva"

'Oni ne znaju za krizu. Ohladiti glavu u Egejskom moru vikendom dolaze tisuće Atenjana. Uz hrvatsku rakiju i oni plićeg džepa osjećaju se kao brodovlasnici. 'Osjetimo krizu u svakom pogledu. Primjerice ne možemo si više priuštiti stvari koje smo do sada mogli jer su nam plaće srezane', rekao je John Pararas, rekreativac. No, izleta na plaži malo se tko odrekao, iako ulaz, ležaljke i sportske radosti nisu jeftini. 'Mi ne osjetimo krizu, možda je još rano, ali ulaz stoji pet eura što nije skupo. Cijene nismo mijenjali punih pet godina, a nećemo ni ove sezone', rekao je Stamulis Labros, voditelj plaže.

Cijene nekretnina zato vrtoglavo rastu. Četvorni metar stoji 22 tisuće eura. Puno i za hrvatskog nogometnog vratara Marija Galinovića. U Ateni živi šest godina. 'U 90 posto slučajeva, kad odete s Grkom na ručak, kavu ili večeru nema šanse da vi to platite', rekao je Mario. Za dobar provod Grci će dati i posljednji euro. Ne štede ni na ulaznicama za Panatinajkos gdje Mario brani. 'Ove sezone smo prodali 28 tisuća sezonskih karata što je rekord u povijesti', kaže Mario.

No, Grčka je rekorder i po vanjskom dugu. Ne napuni li plaže ovog, kao proteklih ljeta, grčki financijski brod neće mirno ploviti. Nakon nasilnih prosvjeda postavlja se pitanje kako će Grčka vratiti povjerenje svjetskih turista? Sezona je već počela. Grci se sada svim silama trude poboljšati sliku o sebi u svijetu kako bi ljetna sezona bila spašena. Kad kažem svim silama, doista mislim i putem medija i reklamiranjem, pa čak i diplomatskim kanalima. To i ne čudi jer svaki peti euro u grčkom proračunu zaređen je od turizma. Još jedan ovakav opći štrajk, zatvoreni kolodvori, zračne luke, bili bi pogubni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene