Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon napada na Ukrajinu

Finska raspravlja o članstvu u NATO-u dok Rusija prijeti: "Pitanje je, ako prijeđu granicu, jesmo li sami ili s drugima?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finska u utorak raspravlja o pridruživanju NATO-u unatoč prijetnji susjedne Rusije u kojoj se navodi da će se Finska suočiti s "vojnim i političkim posljedicama".

Finska raspravlja o pridruživanju NATO-u, nakon što je peticija kojom se poziva na referendum o toj temi prikupila 50.000 potpisnika. Odgovor je to građana na rusku invaziju na Ukrajinu. Susjedna Rusija Finskoj prijeti "vojnim i političkim posljedicama" ako se pridruže vojnom savezu.

Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Finski zastupnici u parlamentu raspravljaju o mogućnosti pridruživanja svoje zemlje NATO-u nakon što je istraživanje javnog mnijenja pokazalo povijesnu promjenu stava u tradicionalno nesvrstanoj zemlji.

"Potpuno razumijem da se pogled mnogih Finaca na pitanje članstva u NATO-u promijenio ili se mijenja kako je Rusija započela vojnu akciju protiv Ukrajine. To je razumljivo", rekla je finska premijerka Sanna Marin.

Marin je za finske novine Helsingin Sanomat rekla: "Pitanje je, ako Rusija prijeđe granicu, jesmo li sami ili s drugima?"

Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj

Finska dijeli dugu kopnenu granicu s Rusijom, duljine oko 1300 km. Dvije su zemlje vodile kratak, ali krvavi rat oko nje između 1939. i 1940. godine u kojem je Finska nanijela velike gubitke sovjetskim snagama.

Rusija je zaprijetila i Švedskoj i Finskoj, arktičkim susjedima Moskve, "vojnim posljedicama" ako uđu u NATO. Obje su zemlje odbacile svako uplitanje Rusije u njihovu vanjsku sigurnosnu politiku.

Većina Finaca podržava pridruživanje NATO-u, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak. Prema istraživanju - 53 posto Finaca podržalo je pridruživanje svoje zemlje vojnom savezu, 28 posto se protivilo tome, a 19 posto njih nije sigurno.

Dramatična promjena

"Potpuno povijesni i izniman rezultat", rekao je Charly Salonius-Pasternak, viši znanstveni novak na Finskom institutu za međunarodne poslove. "Promjena je dramatična", dodao je. Anketa je od 23. do 25. veljače anketirala 1382 ispitanika u dobi od 18 do 80 godina.

Siječanjska anketa na istu temu koju je objavio list Helsingin Sanomat imala je potpuno drugačije rezultate sa samo 28 posto građana za pridruživanju NATO-u i 42 posto protiv pridruživanja.

"Jedina značajna stvar koja se promijenila jest da je Rusija napala susjednu zemlju koja nije članica NATO-a", rekao je Salonius-Pasternak. Iako ni Finska ni Švedska nisu članice NATO-a, obje su zemlje partneri zapadnog vojnog saveza, piše Daily Mail.

Suočeni sa zahtjevima Moskve da se NATO ne širi prema istoku, Helsinki i Stockholm odbacili su svako rusko uplitanje u njihovu sigurnosnu politiku.

Distributeri ukidaju prodaju ruskih proizvoda

Kao još jedan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Alko, finski državni distributer alkohola, skinuo je votku i druge ruske proizvode s polica u ponedjeljak. "Situacija u Ukrajini je šokantna i mi smo je ozbiljno shvatili", navodi glasnogovornica Anu Koskinen, najavljujući obustavu prodaje u trgovinama i online.

Mjera će utjecati na oko 30 ruskih proizvoda, većinom votku, od ukupnog zaliha od 11.000 artikala. U susjednoj Švedskoj, državni alkoholni monopol Systembolaget također je najavio da će zaustaviti prodaju ruskih proizvoda.

Vjeruje se da je Vladimir Putin napao Ukrajinu nakon što su zapadne zemlje raspravljale o ideji da se ta zemlja pridruži NATO-u, zbog straha da bi mogla završiti s američkom vojnom nazočnošću na pragu. Sličan potez Švedske ili Finske potencijalno bi mogao izazvati njegov bijes.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene