Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Izvanredno stanje

Nema poštede: Žestoka bombardiranja islamista na Filipinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinska vojska od četvrtka bombardira grad na jugu arhipelaga pošto su islamisti bliski organizaciji Islamska država ubili najmanje 11 civila, objavili su tamošnji mediji opravdavajući izvanredno stanje koje je proglasio radikalni predsjednik Rodrigo Duterte.

Islamistički militanti počeli su prije dva dana sijati kaos u Marawiju gdje živi muslimanska većina. Na to je Duterte proglasio izvanredno stanje na cijelom otoku Mindanao, koji čini trećinu filipinskog arhipelaga i gdje živi 20 posto od ukupno 100 milijuna stanovnika Filipina.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu VIDEO Stižu reakcije iz Irana nakon napada, sve je komentirao i izraelski ministar: "Slabo" laser Moćno, a jeftino VIDEO "Ovo može promijeniti sve, ruši mete brzinom svjetlosti": Britanci pokazali moćno lasersko oružje

Džihadista nema više od 30 ili 40, ali vlasti tvrde da je teško riješiti krizu jer su se skrili u stambenim zgradama, postavili bombe po ulicama i uzeli katolike za taoce.

"Izvodimo kirurške zračne udare", rekao je Jo-Ar Herrera, glasnogovornik lokalne vojske. U bijeg se dalo 200.000 stanovnika toga grada 800 kilometara južno od prijestolnice Manile. Vojska tvrdi da su ubijena petorica vojnika i jedan policajac te 13 džihadista.

Islamistički pobunjenici drže između 12 i 15 katolika, među njima svećenika, rekao je nadbiskup grada Edwin Dela Pena.

Duterte, koji je proglasio izvanredno stanje nakon vijesti da su islamisti zapalili zgrade, među kojima su crkva i sveučilište, zaprijetio je da će proglasiti izvanredno stanje za cijelu zemlju u "strogo se obračunati" s islamistima pozivajući suanrodnjake da se prisjete izvanrednog stanja nekadašnjeg diktatora Ferdidanda Marcosa, svrgnutog 1986.

Od 70-ih godina, muslimanski pobunjenici zahtijevaju da pokrajina Mindanao bude autonomna ili potpuno neovisna i u borbama za tu stvar ubijeno je više od 130.000 ljudi.

Glavne skupine muslimanskih pobunjenika pregovaraju o miru s vladom, no skupina Abu Sayyaf i druge žele ondje uspostaviti kalifat po uzoru na takozvanu Islamsku državu koja je kalifat proglasila 2014. kada je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene