Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI: U SAD-u raste kriminal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast stope kriminala u SAD zabilježen 2005. nakon 15 godina opadanja, nastavljen je i u prvoj polovici 2006. s približno četiri posto nasilnih prekršaja više nego godinu prije, objavio je Savezni istražni ured - FBI, piše "The Washington Post".

Broj pljački u porastu je za čak 10 posto, što mnogi kriminalisti smatraju glavnim pokazateljem nadolazećih trendova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

Rezultat za 2006. slijedi porast stope kriminala u 2005. za 2.5
posto, što je tada predstavljalo najveći rast kriminala u
petnaestogodišnjem razdoblju.

Mnoge zajednice, posebno one u urbaniziranim područjima, mogu očekivati razdoblje stalnog rasta kriminala, kažu stručnjaci. Dok nitko nije posve siguran u razloge takvog trenda, stručnjaci ukazuju na porast broja mladića u godinama kada su skloni kriminalu, smanjenje uloge savezne vlade u borbi protiv kriminala, sve manje posla za nekvalificirane radnike pa čak i porast uporabe sintetičke droge metamfetamina u nekih područjima.

Mnogi lokalni i državi policijski i pravosudni dužnosnici žale se kako se Bushova administracija povukla iz borbe protiv tradicionalnog kriminala i dala prednost borbi protiv terorizma i nacionalnoj sigurnosti.

Jedan od pozitivnih nalaza izvješća je smanjenje broja krađa automobila za 2,6 posto. Provale, koje su drugi ključni indikator u porastu su za 1,2 posto a ubojstva za nešto više od jedan posto, dok su silovanja u manjem padu.

Porast kriminala posebno je dramatičan u mnogim gradovima s više od 500 tisuća stanovnika, pokazuje izvještaj FBI-a, uključujući Houston koji bilježi 28 postotno povećanje stope kriminaliteta, dijelom zahvaljujući i priljevu osoba raseljenih nakon uragana Katrina 2005. 

Za razliku od Houstona, u istom je razdoblju u New Orleansu, čije je stanovništvo uragan prepolovio, zabilježeno 60 posto manje ubojstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene