Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamska država sa sirijskim Kurdima bori se ulicu po ulicu.


Na sjeveru Sirije vodi se žestoka borba za strateški važan grad Kobane! Islamska država sa sirijskim Kurdima bori se ulicu po ulicu i zauzela je gotovo dvije trećine grada.

VIDEO Džihadisti objavili kako osvajaju Kobane: Šuljaju se iza tenkova i osvajaju ulice

Vezani članci Kurdi američku vojsku gađali krumpirima (Foto: AFP) - 2 Erdogan odbio produljenje primirja u Siriji: ''Macron se sastaje s teroristima i prenio nam je njihov prijedlog'' Napad na Kurde (Screenshot: Reuters) Turska ne posustaje: Unatoč potpisanom petodnevnom primirju i dalje granatiraju Kurde

A zašto je Kobane toliko važan? Ako islamisti osvoje Kobane, imat će kontrolu nad pojasom dužine stotinjak kilometara uz samu granicu Sirije i Turske. Ujedno će spojiti područje uz granicu s Rakom - gradom koji su proglasili svojom prijestolnicom.

Francuzi s Turcima raspravljaju o Kobaniju

Francuska je u utorak objavila da je nužno zaustaviti napredovanje Islamske države u sjevernoj Siriji prema gradu Kobaniju, te da s Turskom razgovara o mogućim daljnjim potezima. "Mnogo je toga ugroženo u Kobaniju i treba sve poduzeti da se teroriste zaustavi i vrati", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pred francuskim parlamentom.

"Prijeti nam tragedija i svi moramo reagirati".

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan rekao je da će Kobane, ili Ayn al-Arab na arapskome, pasti jer je Islamska država napredovala jugozapadno od grada.

Fabius je rekao da je turskome ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu rekao da će francuski predsjednik Francois Hollande u utorak navečer razgovarati s Erdoganom "o tome kako reagirati u ovoj izvanrednoj situaciji". (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook