Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugačka optužnica

Evo za kakve sve strahote Haag tereti Mladića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proces ekstradicije Ratka Mladića Haagu je već počeo, rekao je Boris Tadić.

Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tereti bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića (69) u 15 točaka za genocid, sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Haško tužiteljstvo u 1995. godini podiglo je najprije optužnicu protiv Mladića i političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića za genocid i ratne zločine počinjene od 1991. do 1993. na području BiH, a na kraju iste godine i optužnicu protiv dvojice vođa za genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995.

U 2002. godini optužnice su objedinjene i Mladića i Karadžića teretilo se za genocid, sudjelovanje u genocidu, progone, istrebljenje i ubojstva, deportaciju i nehumana djela, protupravno teroriziranje civila i druge napade na civile, okrutno postupanje i uzimanje talaca tijekom rata u BiH.

>> Tadić potvrdio: Uhićen je Ratko Mladić, skrivao se u Srbiji

>> VIDEO: Tko je zapravo Ratko Mladić?

Uhićenje Karadžića

Predmeti su razdvojeni nakon što je Karadžić uhićen 21. srpnja 2008. i nekoliko dana kasnije prebačen u Haag. Njegovo suđenje započelo je u listopadu 2009. godine i u tijeku je izvođenje tužiteljskih svjedoka. Tužiteljstvo je u međuvremenu podnijelo prošle godine zahtjev za izmjenom optužnice po kojoj bi se Mladića teretilo u 11 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Važećom optužnicom Mladić je optužen pred Haaškim sudom za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio počiniti genocid i druge ratne zločine nad muslimanskim, hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom tijekom rata u BiH. 'Cilj ovog udruženog zločinačkog pothvata u BiH-u bio ?? da se eliminiraju ili trajno uklone, silom ili drugim sredstvima, bosanski Muslimani, bosanski Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s velikih dijelova BiH-?', navodi se u optužnici.

U udruženom zločinačkom pothvatu sudjelovali su, po optužnici, uz Mladića i drugi generali u vojsci bosanskih Srba među kojima su Momir Talić, Stanislav Galić, Dragomir Mladića se tereti i za zlostavljanja zatočenika u logorima širom BiH, višegodišnje teroriziranje stanovnika Sarajeva, uzimanje vojnih promatrača UN-a i pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce nakon zračnih udara NATO-a u svibnju 1995. godine Milošević, Radislav Krstić te političke vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić kao i bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević.

Genocid nad muslimanskim stanovništvom počinjen je na području Srebrenice, Prijedora, Ključa, Kotor Varoši i Sanskog Mosta i proveden je masovnim ubijanjem, zlostavljanjem, deportacijama, seksualnim nasiljem i prisilnim premještanjem nesrba u cilju ostvarenja kampanje etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Bosanskoj Krajini. U optužnici se nižu točke koje ga terete za progon bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata ili drugog nesrpskog stanovništva iz Banja Luke, Bihaća, Bijeljine, Bosanske Gradiške, Bratunca, Brčkog, Doboja, Foče, Ključa, Kotor Varoši, Nevesinja, Prijedora, Sanskog Mosta, Srebrenice, Vogošće i Zvornika. Mladića se tereti i za zlostavljanja zatočenika u logorima širom BiH, višegodišnje teroriziranje stanovnika Sarajeva, uzimanje vojnih promatrača UN-a i pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce nakon zračnih udara NATO-a u svibnju 1995. godine.  (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene