Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasana preporuka

Europski parlament za još dvije godine mandata ICTY-ju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski je parlament u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao preporuku u kojoj traži da Vijeće EU-a pokrene postupak u UN-u za produženje mandata Haaškom sudu (ICTY) za najmanje još dvije godine.

U rezoluciji se ističe da posao Haaškog suda još nije dovršen i da se razmotri mogućnost produženja mandata kako bi sva suđenja koja su u tijeku mogla biti provedena bez neprimjerene žurbe i kako bi se preostale optuženike za ratne zločine privelo pravdi i sudilo im se pred tim sudom. Stoga se traži da se razmotri bi li produžetak mandata za dvije godine bio dostatan. U tekstu se kaže da rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz 2003. i 2004. o strategiji dovršetka rada suda do kraja 2010. tu godinu spominje kao ciljni datum, a ne kao konačni rok.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

U rezoluciji se poziva Hrvatska da ispuni 'zahtjeve glavnog tužitelja Sergea Brammertza da se sva relevantna dokumentacija koja nedostaje locira i dostavi ICTY-u'. Parlament poziva Srbiju da učini sve da se pred Haaškim sudom nađu preostali optuženici koji su u bijegu Ratko Mladić i Goran Hadžić. Parlamentarci od Vijeća EU-a traže da nastavi podupirati napore ICTY-a kako bi zemlje pod njegovom nadležnošću pojačale suradnju i ubrzale napore na uhićenju dvojice preostalih bjeguanaca, koji ne smiju ostati nekažnjeni.

Haški sud pozdravio odluku

U tekstu se navodi da Europska unija treba ustrajati u tome da ispunjavanje kopenhaških kriterija uključuje postojanje djelatnog pravosudnog sustava koji se može nositi s mogućim kršenjima humanitarnog prava čak i kad ICTY više ne bude operativan. Također se poziva Vijeće EU-a da razjasni kako će EU prosuđivati rezultate u pravosudnom sustavu u zemljama zapadnog Balkana kad ICTY dovrši svoj mandat.

Haaški sud je u četvrtak pozdravio potporu Europskog parlamenta njegovu radu i uspješnom dovršetku mandata u privođenju pravdi onih osoba koje su najodgovornije za najteže zločine počinjene tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. 'Sud izražava zahvalnost na tome što Parlament cijeni njegov važan doprinos razvoju međunarodne pravde, procesa pomirenja', navodi se u priopćenju Haaškog suda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene