Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za dnevnik nove tv

Pčelari uvjereni da znaju zašto dolazi do masovnog pomora pčela: Gubici se mjere u tonama

Aktualno Galerija Pomor pčela u Međimurju - 1 Pomor pčela u Međimurju - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomor pčela u Međimurju - 2 Galerija 1/2 >>
Štete na košnicama i pomor pčela zabilježeni su na četiri različite lokacije u međimurskom kraju. I dok državni inspektorat provodi istragu, lokalni su proizvođači uvjereni da znaju odgovor na pitanje zašto pčele nastavljaju umirati.

Masovan pomor pčela zabilježen je na četiri različite lokacije u Hrvatskoj - u Prelogu, Maloj Subotici, Čakovcu te Slatini. I dok se šteta mjeri u tonama meda koji neće biti proizveden, stvarnu situaciju na terenu istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Da nije bilo ovih šteta, ne bi nam trebala nikakva muzika. To bi orkestar svirao i sve bi bilo puno pčela", rekao je Ervin Grabant, međimurski pčelar. Lokalni proizvođači po izgubljenoj košnici gube 750 kuna, to je prije računanja cijene meda koji se neće proizvesti - svaka košnica donosi između 15 i 20 kilograma meda. Gubici se mjere u tonama.

Što kaže državni inspektorat?

Državni inspektorat je na terenu, trenutačno se provodi istraga, čiji se rezultati još uvijek čekaju. Međutim, postoje dvije različite teorije o uzroku ovog masovnog odumiranja. Dok jedni sumnjaju na pojavu zarazne bolesti među pčelama, lokalni su pčelari uvjereni da se radi o neodgovornoj upotrebi pesticida na poljima. Pogotovo zato što se ovogodišnji pomor pčela poklopio s cvjetanjem uljane repice.

Pročitajte i ovo Uginule pčele - 1 Da nestanu one, ne bi bilo ni ljudi Što se događa? Veliki pomor pčela u Hrvatskoj, u nekim mjestima skupljaju ih lopatom

Dok se rezultati istrage čekaju, udruge pčelara sastale su se sa resornim ministarstvom. "Iz državnog proračuna naći ćemo sredstva da im podmirimo štetu, odnosno gubitak u proizvodnji. Isto tako, iz Programa ruralnog razvoja ćemo im omogućiti da obnove svoje pčelinje zajednice te da nabave i novu opremu i nove košnice", rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

"Nema smisle svake godine davati odštetu pčelarima, mislim da je bolje tražiti uzroke problema i natjerati odgovorne da plaćaju kazne", komentirao je Željko Tupković, predsjednik udruge pčelara "Agacija".

Što kažu lokalni proizvođači?

"Najveća bi pomoć ustvari bila edukacija poljoprivrednih proizvođača, stroža kontrola zaštitnih sredstava te potpuna zabrana tretiranja površina od 7 ujutro pa sve do 7 navečer", savjetovao je Ervin Grabant.

Ministarstvo je zbog svega najavilo detaljniji informacijski sustav kako bi se bolje vidjelo tko točno kupuje, koliko i kakvih pesticida. Utvrdi li se da je i u međimurskom kraju kršen zakon, kazne se kreću i do 100.000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene