Brexit, ilustracija (Foto: AFP)
Brexit, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP

Europska unija u ovom je trenutku spremna uvesti carinske kontrole za robu iz Velike Britanije u slučaju izlaska te zemlje bez sporazuma, a britanski građani neće trebati vize za kratkotrajne boravke do 90 dana, objavljeno je u srijedu u Bruxellesu.


"Europska komisija i 27 zemalja članica nisu htjele Brexit 2016. i sigurno ne žele Brexit bez sporazuma 2019. i još uvijek se nadamo da je to moguće izbjeći. Ali spremni smo se suočiti s tim izazovom ako do toga dođe", istaknuo je povjerenik za financijske poslove, poreze i carine Pierre Moscovici.

Vezani članci Putovanje Velika promjena: Za ulazak u Veliku Britaniju više nije dovoljna samo osobna iskaznica, no ima iznimki Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

On je kazao da bi Brexit bez sporazuma, što se tiče carina i poreza, "značio trenutačnu ponovnu uspostavu carinskih kontrola za robu koja dolazi iz Britanije, obvezu ispunjavanja carinskih formulara za tvrtke koje trguju s Ujedinjenom Kraljevinom i obvezu prikupljanja PDV-a na robu uvezenu iz Velike Britanije".

Moscovici je predstavio mjere za pripremu za scenarij Brexita bez sporazuma. Osigurana je carinska infrastuktura na razini država članica i logistika u slučaju takvog scenarija, koji nitko ne želi, ali koji se nikako ne može isključiti.

Istodobno, Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum da se britanskim državljanima nakon Brexita omogući ulazak u EU bez viza, pod uvjetom da britanske vlasti osiguraju recipročnu mjeru za građane 27 zemalja članica bez ikakve diskriminacije.

U slučaju da dođe do Brexita bez dogovora, odluka o oslobađanju od vizne obveze počela bi se primjenjivati u ponoć, 12. travnja ove godine.

U slučaju uređenog Brexita, odnosno izlaska sa sporazumom o razdruživanju, ta bi se odluka počela primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, koje je predviđeno u tom sporazumu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju