Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski ekonomist upozorava

'Europska unija ima iste probleme kao Jugoslavija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jože Mencinger gostovao je na jednoj tribini u Beogradu i svojim stavovima o Europskoj uniji i krizi izazvao brojne polemike.

Jože Mencinger, prvi slovenski ministar financija i ekonomist,  naglašava kako su države u Europskoj uniji izgubile obilježja države; gube nacionalnu valutu, poreze i granice. Europsku uniju uspoređuje sa bivšom Jugoslavijom iz osamdesetih godina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Sumnjičav prema stranim investicijama, Jože je poznat i po svom zalaganju za postepenu tranziciju bez 'šok terapije'. Osobno se ne smatra euroskeptikom ali Europskoj uniji prognozira sudbinu sličnu onoj Jugoslavije.

Naglašava da je privatizacija jedan od osnovnih problema Slovenije u kojoj je 'preko noći stvoreno dva milijuna kapitalista'. Jože vidi povezanost slovenske krize i one u Grčkoj, i to upravo zbog suradnji u njezinom spašavanju.

Sam euro vidi kao kreaciju političkog simbola koji je sličan jugoslavenskom bratstvu i jedinstvu, a njegovu krizu povezuje s mišljenjem vodećih u Europskoj uniji koji su mu predviđali 'vječni' život.

Mencinger kaže kako ne može predvidjeti trajanje Europske unije ali da se sigurno neće raditi o čvrstoj i dugotrajnoj tvorevini kao što je primjerice bio slučaj sa Habsburškom monarhijom, prenosi Vreme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene