Obavijesti Video Pretražite Navigacija
86 milijardi eura

Euroministri 'blagoslovili' program pomoći Grčkoj, traže uključivanje MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija eurozone suglasili su se oko zajma Grčkoj od 86 milijardi eura nakon što je grčki parlament prihvatio njihove teške uvjete, unatoč protivljenju dijela pristaša premijera Aleksisa Tsiprasa.

Ako sporazum potvrde njemački i parlamenti drugih članica, 13 milijardi eura bit će u Ateni u četvrtak za plaćanje računa koji uskoro dospjevaju, a dodatnih deset milijardi stavit će se na stranu u Europski stabilizacijski mehanizam za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu Slika nije dostupna Grčka kalvarija Merkel priznala: Ispoštovanje dogovora će biti teško za Grke, a Grexit bi značio kaos

Eurozona će ukupno u prvoj tranši programa pozajmiti Grčkoj 26 milijardi eura, prije nego u listopadu provjeri provodi li Grčka nametnute uvjete.

Jedina preostala nepoznanica je uloga MMF-a. Nakon što je podupro dva prethodna programa pomoći, MMF je ponovio poziv Europljanima da otpišu dio grčkog duga, što je kamen spoticanja između Eurogrupe i te međunarodne financijske organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

Direktorica MMF-a rekla je da ne može preuzimati nikakve obveze do revizije programa na jesen. Dužnosnici kažu da fond želi dodatne pojedinosti i jamstva za reforme, osobito mirovinskog sustava i korake koje bi ga uvjerile da je grčki dug održiv.

"Nakon teških šestomjesečnih pregovora konačno imamo sporazum", rekao je grčki ministar financija Euklid Cakalotos u petak u Bruxellesu.

Kad ga je premijer Cipras imenovao na mjesto njegova prethodnika Janisa Varufakisa, europski kolege ocijenili su to znakom novog grčkog "realizma".

"Nakon promjena u vladi i krize kroz koju smo prošli, suradnja s izmijenjenom grčkom vladom je vrlo konstruktivna, vrlo dobro organizirana", ocijenio je Jeroen Dijsselbloem koji je predsjedao sastankom eurozone.

"Čekat ćemo i vidjeti kako se stvari razvijaju", rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, omražen među Grcima zbog ustrajanja na oštrim mjerama štednje. "Ovo je prilika. No ono što je odlučujuće je da Grčka učini ono što je rekla da će učiniti", istaknuo je.

Schaeuble je među onim ministrima koji smatraju da se MMF mora uključiti u treći program pomoći, kao što je to bio slučaj s prethodna dva, vrijedna 240 milijardi eura od 2010.

Ne samo da bi uključenje MMF-a smanjio iznos koji mora dati Europa, nego bi njegova reputacija stroge institucije uvjerila sumnjičave parlamente i financijska tržišta da će uvjeti biti ispunjeni.

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme - reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug. Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga ECB-u od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene