Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta u petak

EULEX: Optužnica protiv Limaja i šest drugih za organizirani kriminal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebni tužitelj EULEX-a, specijalnog tužiteljstva Kosova, podigao je u petak optužnicu protiv bivšeg kosovskog ministra prometa i telekomunikacija Fatmira Limaja i šest drugih dužnosnika toga ministarstva koji su optuženi za kaznena djela korupcije u tom ministarstvu.

Do podizanja optužnice dolazi više od dvije godine nakon što su dužnosnici EULEX-a zaposjeli kosovsko ministarstvo prometa i telekomunikacija u potrazi za dokazima o kaznenim djelima.

Kaznena djela za koja su optuženi kosovski ministar i ostali dužnosnici dogodila su se u razdoblju između 2008., kada je Kosovo proglasilo neovisnost, i 2010. godine, a pranje novca, za što su također optuženi, u razdoblju između 2009. i 2012.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

>> Dačić: Korak naprijed u kontaktima s Kosovom

Optuženi Fatmir Limaj i šestorica ostalih optuženi su, između ostalog, za manipulaciju tenderskom procedurom, davanje i primanje mita te opstrukciju prikupljanja dokaza i iskaza svjedoka u vezi tri natječaja ministarstva prometa i telekomunkacija u svrhu ostvarivanja osobne i/ili materijalne koristi. Procjenjuje se da je proračun ovoga ministarstva oštećen za oko dva milijuna eura.

Fatmir Limaj je također optužen za neprijavljivanje novca u vrijeme kada je vodio izbornu kampanju za gradonačelnika Prištine 2007. godine. Limaj je i potpredsjednik vladajuće Demokratske stranke premijera Hashima Thacija i njegov blizak suradnik. Kosovo je pod pritiskom Europske unije i drugih međunarodnih tijela da se ozbiljno pozabavi borbom protiv kriminala i korupcije. (B.D./Hina)

O svemu se na Twitteru oglasio i srbijanski političar i aktualni predsjedavajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene