Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio novi susret

Dačić: Korak naprijed u kontaktima s Kosovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je da je na sastanku s njegovim kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Bruxellesu u srijedu na večer učinjeno nekoliko koraka naprijed i najavio idući susret za početak prosinca.

Dačić je nakon radne večere, što ju je za dvojicu predsjednika vlada priredila visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, srbijanskim medijima rekao da je sastanak zapravo bio ‘nastavak razgovora iz Beograda’, kada su Srbiju zajedno posjetile Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton.

‘Razgovori su bili statusno neutralni, a teme su bile nalaženje modaliteta kako provesti ono što je već dogovoreno’, rekao je Dačić. Najavio je da će se slijedeći put sastati s Thacijem početkom prosinca, odnosno prije 10. prosinca i zasjedanja Europskog vijeća.

Prema Dačićevim riječima, dogovoreno je da idućeg mjeseca počne primjena ranijeg dogovora o graničnim prijelazima. ‘Inzistirao sam da Eulex (europska pravosudna misija) ima izvršnu ulogu kad je riječ o administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova’, naglasio je predsjednik srbijanske vlade.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka" Slika nije dostupna 5000 aktivnih vojnika Kosovo stvara nacionalnu vojsku!

>> Clinton i Ashton na Kosovu: Dijalog i normalizacija nužni, neovisnost nesporna

On smatra da se sporazum o upravljanju prijelazima neće moći provesti odmah, ali vjeruje da će to sigurno biti idućih mjeseci. ‘Razgovarali smo o nekoliko konkretih pitanja i o tome da ne treba biti jednostranih poteza ni s jedne strane i da je važno sačuvati mir. Dogovorili smo se da je važno nastaviti provođenje dogovora koji su potpisani, istaknuo je Dačić.

Podsjetio je i da Srbija javno financira Srbe na Kosovu, što za njega nije nije ništa sporno jer je financiranje ‘transparento, kroz državni proračun’ i nema nikakvih tajnih fondova za financiranje Srba na Kosovu. ‘Spremni smo razgovarati o svim pitajima, ali ne i o ukidanju institucija Srbije na Kosovu’, naglasio je Dačić, i ukazao da se može razgovarati o problemu ‘paralelizma insitucija’ kako bi se našlo rešenje koje je prihvatljivo za obje strane.

Dogovoreno je, rekao je medijima Dačić, da kosovska policija osnuje posebnu postrojbu za zaštitu srpskog kulturnog naslijeđa, koju bi najvećim dijelom činili kosovski Srbi. Također je, rekao je, postignut dogovor o projektu izgradnje autoceste između Niša i Prištine. ‘Smatramo da je to od interesa za građane, ali Europska unija za sada ne pristaje financirati taj projekt, premda se nadamo da ćemo ih uvjeriti da to učine pre nego što počne provedba’, rekao je Dačić

Susret Dačića i Thacija drugi je u nizu što ga je u Bruxellesu u posljednjih mjesec dana organizirala Chaterine Ashton, a prije radne večere Ashton je imala odvojen susrete s njima dvojicom. Ove se razgovore dvojice predsjednika vlada u srbijanskoj javnosti smatra pripremom dijaloga, koji bi trebao uslijediti nakon što najviši dužnosnici Srbije i Kosova usklade stajališta za razgovore i za njih dobiju široku političku i parlamentarnu potporu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene