Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnik Europske unije za pitanje migracije u utorak je upozorio zemlje članice na posljedice odbijanja odluke o prihvatu migranata kako bi se ublažio pritisak na Grčku i Italiju koje podnose najveći teret njihova priljeva preko Sredozemlja.


Iako Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, može tužiti zemlje koje ne ispunjavaju svoje obveze, za sada oklijeva to učiniti oko pitanja imigracije, time naglašavajući da se radi o vrlo osjetljivom političkom pitanju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne budite kukavice. Ne skrivajte se iza granica': Prema Europi krenuo novi val migranata Slika nije dostupna TURSKA POSTAVILA NOVI ULTIMATUM EU 'Oslobodite nas viza ili odustajemo'

"Važno je da vlade shvate da bi trebale biti dio toga. Ukoliko neke od njih to ne prihvate (...) Komisija ima moć i oruđa da uvjeri te zemlje", kazao je u Dimitris Avramopoulos u Varšavi gdje se sastao sa šefom europske granične agencije Frontex.

Iz Grčke i Italije je do sada u skoro dvije godine, premješteno tek 14.500 od 160.000 migranata s Bliskog istoka i Afrike. Dvogodišnji plan istječe u rujnu ove godine.

Poljska je jedna od zemalja koja odbija sustav kvota. Za sada ta zemlja nije primila niti jednog od 6200 migranata koliko joj je dodijeljeno po sustavu kvota. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju