Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravila također uključuju zabranu pušenja duhanskih proizvoda s aromom, primjerice voća ili vanilije.


Države članice EU-a postigle su u srijedu dogovor s Europskim parlamentom o novoj direktivi o duhanskim proizvodima, koja predviđa veća upozorenja o opasnostima pušenja na kutijama cigareta i prva europska pravila o elektroničkim cigaretama, objavilo je litavsko predsjedništvo EU-a, prenose agencije.

Vezani članci Aleksandar Vučić Srpski predsjednik Vučić na sto je muka! Hoće li Srbija danas ostati bez novca iz EU-a? Ilustracija Pojavile su se dvije teorije o crnoj panteri: Ako napravi ovo, teško će je pronaći

"Dogovor o direktivi o duhanskim proizvodima velik je korak prema zdravijem i prosperitetnijem društvu", rekao je litavski ministar zdravlja Vytenis Povilas Andriukaitis, prenosi Reuters.

Dogovor je postignut nakon što su vlade i Europski parlament riješili spor oko regulacije tržišta elektroničkih cigareta, koje će po nekim procjenama za deset godina biti veće od tržišta običnih cigareta vrijednog 700 milijardi američkih dolara na godinu. U Europi elektroničke cigarete koristi sedam milijuna ljudi.

Elektroničke cigarete prodavat će se kao potrošački proizvodi

Po dogovoru, većina elektroničkih cigareta prodavat će se kao potrošački proizvodi bez prethodnog odobrenja, a ne kao strože regulirani medicinski uređaji, što su vlade u početku tražile. Koncentracija nikotina u njima ograničena je na 20 mg/ml, kako je tražio Europski parlament, a kapacitet kartuša na 2 ml., prenosi France Presse. Proizvodi s većim koncetracijama bit će regulirani kao lijekovi.

Apel znanstvenika pušačima: Prebacite se na e-cigarete!

Europska komisija moći će zabraniti elektroničke cigarete koje se mogu puniti ako ih zabrane tri ili više država članica iz zdravstvenih razloga. Komisija će dvije godine nakon usvajanja zakona pripremiti izvješće o rizicima za zdravlje elektroničkih cigareta.

Na 65 posto kutije slika i pisano upozorenje

Od 2016. kada će promjene pravila stupiti na snagu, cigarete, duhan za motanje i drugih proizvodi morat će imati sliku i pisano upozorenje o štetnosti pušenja na 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Postojeća pravila su blaža. Pisana upozorenja sada moraju prekrivati 30 posto prednje strane kutije i 40 posto stražnje, a slike nisu obvezne.

Države članice moći će uvesti i strože odredbe od toga i zabraniti svo brendiranje, pod uvjetom da je to opravdano iz zdravstvenih razloga i o tome će morati obavijestiti Komisiju.

Od 2020. godine zabrana cigareta s mentolom

Pravila također uključuju zabranu pušenja duhanskih proizvoda s aromom, primjerice voća ili vanilije. Cigarete s mentolom bit će zabranjene četiri godine poslije, 2020. godine, jer su neke vlade tražile dulje prijelazno razdoblje.

Hrvati i pušenje na poslu: Iznenađuju li vas podaci?

"Čvrsto sam uvjeren da će istaknuta vizualna upozorenja biti učinkoviti podsjetnici na ozbiljne posljedice pušenja za zdravlje i pomoći ljudima da učine dobro informirane izbore", rekao je europski povjerenik za zdravlje Tonio Borg. "A zabrana aroma poput voća ili mentola, koje se sviđaju mladima, učinit će da počinjanje pušenja bude manje privlačno", dodao je.

Zabranjuju se i obmanjujuće oznake na duhanskim proizvodima kao što su "organsko" ili "prirodno."

Vlade mogu uvesti zabranu prekogranične internetske prodaje duhanskih proizvoda.

Pušenje godišnje odnosi 700 tisuća života

Kompromis još moraju formalno usvojiti ministri država članica i Europski parlament na plenarnoj sjednici prije nego što stupi na snagu iduće godine. Kada direktiva bude usvojena, države članice morat će je prenijeti u nacionalna zakonodavstva u roku dvije godine.

Pušenje je glavni uzrok smrti koji se može izbjeći u EU i svake godine odnosi gotovo 700.000 života. Mjere za borbu protiv pušenja uspjele su smanjiti broj pušača u Europi s 40 posto 2002. na 28 posto 2012. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju