Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU traži neovisnu istragu o početku sukoba u Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova EU-a složili su se da se o događajima u Gruziji provede međunarodna neovisna istraga kako bi se utvrdilo tko je kriv za početak sukoba između Gruzije i Rusije, izjavio je na završetku dvodnevnog neformalnog susreta ministara vanjskih poslova EU-a, francuski šef diplomacije Bernard Kouchner.

'Svih 27 ministara zauzima se za međunarodnu istragu. Moramo znati što se dogodilo', rekao je Kouchner na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Prijedlog o međunarodnoj, neovisnoj istrazi iznio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. I ruska i gruzijska strana međusobno se optužuju za početak sukoba.

Kouchner je rekao da EU želi pojačati svoju nazočnost u Gruziji te da su se ministri složili s prijedlog za slanje europske misije.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je da će ta odluka službeno biti potvrđena 15. rujna i da su pripreme za njezino slanje gotove.

Solana je dodao da će trebati sačekati ponedjeljak, kada će u posjet Moskvi i Tbilisiju otputovati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kako bi se 'na koji se način ta misija može rasporediti'. Ta misija mogla bi brojati od 150 do 200 ljudi, a njihovo djelovanje uvelike će ovisiti o ruskoj kooperativnosti, koja bi im mogla otežati u područja 'sigurnosnog pojasa' oko odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

Kouchner je rekao da EU od Rusije očekuje potpuno provedbu mirovnog plana u šest točaka, koji između ostaloga, uključuje rusko povlačenje s gruzijskog tla.

'Očekujemo da Rusija poštuje svoje obveze iz mirovnog plana, a ona za sada ispunjava samo dvije ili tri točke toga plana', rekao je Kouchner.

EU je za obnovu Gruzije namijenila oko 500 milijuna eura za sljedeće tri godine. Tih pola milijarde eura išlo bi iz europskog proračuna, a još dodatnih pola milijarde dale bi zemlje članice.

Cheney optužuje Rusiju da se vraća politici zastrašivanja i gole sile

Američki potpredsjednik Dick Cheney optužio je u subotu Moskvu da se vraća staroj taktici zastrašivanja i korištenja "gole sile", što je najoštrija američka kritika Rusije od njezina rata s Gruzijom.

Cheney je to kazao u govoru pripremljenom za gospodarsku konferenciju koja se održava na sjeveru Italije, nakon što je posjetio Azerbajdžan, Gruziju i Ukrajinu i obećao im američku potporu.

"Niz agresivnih poteza i diplomatskih obrata samo je intenzivirao bojazni mnogih o većim ciljevima Rusije", istaknuo je.

Cheney je optužio Rusiju, drugog svjetskog proizvođača nafte, da koristi "energiju kao instrument sile i manipulacije" u Središnjoj Aziji, na Kavkazu i drugdje prijeteći da će prekinuti izvoz nafte ili prirodnog plina.

Rusija je pokušala "prijetnjama i velikim ekonomskim pritiskom zastrašiti" Ukrajinu, koja zajedno s Gruzijom želi ući u NATO, podsjetio je.

"Ponekad se čini da se ruska politika temelji na želji da nametne svoju volju zemljama kojima je nekoć dominirala, umjesto uravnotežene procjene sigurnosnih interesa", ocijenio je.

Glede prijetnje ruske vojske Poljskoj zbog proturaketnog štita, Cheney je kazao kako se tako ne bi trebala ponašati odgovorna sila. "To je staro razmišljanje. Staro doba i hladni rat su prošli", rekao je.

"Ruski čelnici ne mogu očekivati da će uživati sve pogodnosti trgovine, konzultacija i globalnog prestiža koristeći istodobno golu silu, prijetnje i druge oblike zastrašivanja suverenih zemalja", kazao je američki potpredsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene