Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prate sa zabrinutošću

EU traži bolje uvjete za Palestince u izraelskim zatvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija u subotu je od Izraela zatražila da popravi uvjete u kojima u izraelskim zatvorima žive Palestinci, a palestinski ministar najavio je za idući tjedan skupove u znak potpore zatvorenicima koji štrajkaju glađu.

Gotovo pet tisuća Palestinaca je u izraelskim zatvorima, a mnogi su optuženi za sudjelovanje u napadima na Izraelce. Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopćenju kaže da "sa zabrinutošću prati" pogoršavanje zdravlja četvorice palestinskih zatvorenika koji su u dugotrajnome štrajku glađu u znak prosvjeda protiv činjenice da su u zatvoru.

Pročitajte i ovo Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

>> Izraelski odvjetnik bacio svjetlo na špijunsku aferu i 'zatvorenika X'

"EU poziva izraelsku vladu da im hitno vrati pravo posjeta obitelj, te traži i puno poštovanje međunarodnih obveza u vezi s ljudskim pravima, u odnosu na sve palestinske pritvorenike i zatvorenike", kaže se u priopćenju.

Glasnogovornica izraelske zatvorske službe kaže kako su četvorica zatvorenika "u dobrom stanju" i primaju potrebnu medicinsku skrb, ali da su s početkom prosvjeda izgubili pravo da ih obitelj posjećuje.

Isa Karakea, ministar za pitanja zatvorenika u Palestinskoj samoupravi sa sjedištem na Zapadnoj obali, kaže kako će cijeli idući tjedan trajati javni prosvjedi u znak solidarnosti s tom skupinom.

U petak su se palestinski prosvjednici sukobili s izraelskim vojnicima na skupu ispred jednog izraelskog zatvora na Zapadnoj obali.

Od četvorice palestinskih zatvorenika o kojima govori Ashton, najduže, 208 dana, glađu štrajka Samer al-Isavi koji je već više puta završio u bolnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene