Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen mrtav u ćeliji

Izraelski odvjetnik bacio svjetlo na špijunsku aferu i 'zatvorenika X'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski useljenik u Izrael, kojeg je navodno unovačila izraelska obavještajna služba Mossad, bio je optužen za ozbiljna kaznena djela prije nego što je počinio samoubojstvo u izraelskom zatvoru, rekao je u četvrtak jedan od njegovih odvjetnika.

Izrael je u srijedu prekinuo šutnju o slučaju australskog građanina Bena Zygiera koji se preselio u Izrael i tamo zasnovao obitelj, da bi 2010. u dobi od 34 godine bio pronađen mrtav u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Izraelu, o čemu je australska TV postaja ABC objavila prilog u utorak.

Izraelski sud objavio je da je osoba s dvostrukim državljanstvom, nazvana "zatvorenik X", , koja je u tajnosti bila zatvorena "iz sigurnosnih razloga", pronađena mrtva u ćeliji, što je poslije označeno kao samoubojstvo.

Izraelski odvjetnik Avigdor Feldman rekao je da se susreo s tim čovjekom, koji je bio u samici iz razloga državne sigurnosti, dan prije njegove smrti.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Izrael ne uspijeva prikriti špijunsku priču

"Susreo sam se s uravnoteženom osobom, s obzirom na tragične okolnosti, koja je racionalno procjenjivala svoje zakonske mogućnosti", rekao je Feldman za TV Channel 10.

Pojasnio je da je zatvorenik bio optužen da je počinio teška "kaznena djela" i da su se vodili pregovori o tome da prizna krivnju, iako je on poricao da ih je učinio.

Izvješćivanje izraelskih medija o tom slučaju i dalje je pod strogom vladinom cenzurom.

U stranim medijima pojavile su se dva moguća scenarija oko sudbine Zygiera. Po jednom, koji donosi kuvajtski list Al Džarida, neimenovani zapadni izvori tvrde da je on sudjelovao u ubojstvu Hamasovog operativca Muhmuda al-Mabua koje je u Dubaiju 2010. izveo Mosadov tim ubojica, a list izvješćuje da je Zygier Dubaiju ponudio informacije o tom ubojstvu u zamjenu za zaštitu koju bi mu ponudio emirat.

Australski Fairfax Media objavio je, s druge strane, da su dužnosnici australskih službi sigurnosti sumnjali da se Zygier uoči uhićenja spremao otkriti izraelske obavještajne operacije, uključujući i korištenje lažnih australskih putovnica, ili australskoj vladi ili medijima.

"Ljudi koji su ga ispitivali rekli su mu da može očekivati dugotrajnu zatvorsku kaznu i ekskomunikaciju iz vlastite obitelji i židovske zajednice", rekao je Feldman. "Udarili su u sve emotivne žice i mislim da je to u konačnici dovelo do tragičnog kraja".

U drugom interviewu Feldman je, čini se nenamjerno, potvrdio da je zatvorenik bio Mossadov špijun.

"Moja veza u Mossadu izvijestila me da, nažalost, moj klijent više nije živ", rekao je Feldman za radio postaju Kol Barama. Izrael nije ni zanijekao ni potvrdio da je "Zatvorenik X" bio Mosadov časnik.

Zygierova smrt u zatvoru usmjerila je pozornost javnosti na Mossadovo novačenje Židova rođenih u inozemstvu, koji mogu obavljati špijunsku djelatnost pod krinkom putovnice zemlje u kojoj su rođeni.

Australski mediji objavili su da je Zygier bio jedan od najmanje tri čovjeka s dvojnim australskim i izraelskim državljanstvom protiv kojih je Australska sigurnosno-obavještajna organizacija pokrenula istragu pod sumnjom za špijuniranje u korist Izraela.

Izraelsko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je sud naredio istragu kojom bi se utvrdilo je li bilo propusta u slučaju Zygierove smrti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene