Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU: Briga zbog stanja u BiH i puna podrška Lajčaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini te izrazili punu potporu visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i njegovim mjerama.

Vijeće EU-a izražava "ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije", kaže se u zaključcima s ministarskog sastanka. Ministri EU-a pozvali su političke vođe u BiH da "prestanu potkopovati temelje države, da osiguraju puno funkcioniranje državnih institucija i da pokrenu reforme bitne za napredak BiH".

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a dali su punu potporu visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku te "istaknuli potrebu da sve strane, uključujući i one u Republici Srpskoj, poštuju i hitno provedu njegove odluke".

Vijeće je pozdravilo Mostarsku deklaraciju, koju su čelnici
parlamentarnih stranaka potpisali 28. listopada. Također je ponovljeno da reforma policije ostaje ključni prioritet i jedan od četiri uvjeta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

O Bosni i Hercegovini bilo je riječi i na sastanku ministara obrane, koji se također održao u ponedjeljak u Bruxellesu. Portugalski ministar obrane Nuno Severiano Teixeira izjavio je da će europski vojnici ostati u BiH koliko bude potrebno.

"Situacija je stabilna, nema mjesta za zabrinutost kada je riječ o
sigurnosti, ali politička situacija zaslužuje našu pozornost. EU mora zadržati svoju vojnu nazočnost koliko je potrebno za stabilnost u regiji", rekao je ministar Teixeira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene