Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Estonija ponovno otvorila veleposlanstvo u Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonija je u subotu ponovno otvorila veleposlanstvo u Moskvi nakon trodnevnih snažnih prosvjeda u glavnom gradu Ruske Federacije zbog odluke estonske vlade da iz središta Tallinna ukloni sovjetski spomenik na 2. svjetski rat.

Mladi ruski nacionalisti su tijekom tjedna izvodili snažne prosvjede pred zgradom veleposlanstva, skinuli estonsku zastavu i razbijali prozore kamenjem. 

Pročitajte i ovo Ilustracija u idućem desetljeću "Rusija se priprema za rat sa Zapadom": Stižu upozorenja na aktivnosti ruske vojske Slika nije dostupna Estonija uklanja spomenike Crvenoj armiji

Obitelji diplomata iz veleposlanstva bile su evakuirane u Tallinnn, a veleposlanica Marina Kaljurand iznenada je otišla na godišnji odmor.

Prosvjednici su zgradu napustili u petak, čime je završila okupacija zgrade koju su snažno osudili EU i NATO. No, stotine studenata u subotu su se uputile pred ured predstavnika EU u Moskvi kako bi prosvjedovale protiv uklanjanja spomenika sovjetskom vojniku iz Tallinna.

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Paet rekao je kako njegova vlada i dalje motri razvoj situacije i još jednom od Rusije zatražio "potpuno" poštivanje odredaba Bečke konvencije o diplomatskom teritoriju i osoblju.

Pripadnici ruske manjine u Estoniji također su izazvali snažne
nerede, jer uklanjanje brončanog kipa vojnika Crvene armije smatraju posljednjim u nizu diskriminacijskih postupaka Estonaca prema Rusima otkako je ta baltička država stekla neovisnost od bivšeg SSSR-a.

Spomenik u čast sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom uklonjen je 27. travnja, a prošlog je tjedna prebačen na jedno vojno groblje u Estoniji, dok će posmrtni ostaci 12 vojnika Crvene armije, pronađeni ispod njega, poslije biti pokopani na istom groblju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene