Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vulkan Kelud na gusto naseljenom indonezijskom otoku Javi eruptirao je kasno u četvrtak navečer, izbacujući u zrak oblak pepela i pijeska visok 17 kilometara, zbog čega su zatvorene tri zračne luke.


Vulkan Kelud je udaljen 140 kilometra južno od indonezijskog drugog najvećeg grada Surabaya, koji je glavno industrijsko središte. Oblak koji je nastao njegovom erupcijom vidio se s udaljenosti od devet kilometara prema zapadu.

VIDEO Turisti i stanovništvo u strahu: Prijeti im 'vatreno grotlo'

Vezani članci Potraga za potonulom podmornicom Pronađena potonula podmornica, poginulo svih 53 članova posade Potres u Indoneziji Potres magnitude 6 stupnjeva u moru kod Indonezije

Nacionalna agencija za ublažavanje posljedica katastrofe objavila je da se oblak raspršio i da vulkan više ne eruptira. Agencija još uvijek čeka potvrdu izvješća da su dvije osobe poginule. Zasad još nema podataka koliko je osoba evakuirano.

Erupcijom vulkana pogođeno je 200.000 ljudi, dobili smo izvješća o smrti, ali ti podaci još nisu potvrđeni, rekao je glasnogovornik. Vulkan je izazvao minimalnu štetu na zgradama, ali je na cestama ostavio sloj debeo od tri do pet centimetara pepela i pijeska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook