Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o arbitraži

Erjavec u Haagu: 'Osjećam malo nervoze, ali optimist sam. Dobro smo se pripremili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred arbitražnim sudom u Den Haagu usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije počeo je u ponedjeljak iznošenjem argumenata hrvatske strane.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je u Den Haagu, gdje će sudjelovati u usmenoj raspravi o arbitraži u graničnom prijeporu s Hrvatskom, rekao da je malo nervozan no drži da Slovenija može biti optimistična u pogledu ishoda.

Pročitajte i ovo Karl Erjavec (Foto: AFP) Arbitražna presuda Erjavec vjeruje da će Zagreb popustiti, poziva Komisiju da bude konkretnija Slika nije dostupna Slovenci pišu kazne Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

'Malo sam nervozan, ali sam optimist jer smo se vrlo dobro pripremili i nema razloga za zabrinutost', kazao je Erjavec novinarima.

'Danas je ključan trenutak i vrlo važan dan za odluku o našem vitalnom interesu, a to je kontakt s otvorenim morem', rekao je.

Karl Erjavec: Tražimo izlaz na otvoreno more i većinu Savudrijske obale

Njegova nazočnost na arbitražnom sudu potvrđuje koliko je Sloveniji to važno pitanje, dodao je.

Slovenija u petak drugi dan iznosi svoje argumente u graničnom prijeporu s Hrvatskom, a Erjavec će arbitrima predstaviti svoje poglede o granici na moru i kontaktu slovenskih voda s otvorenim morem.

Erjavec je prijašnjih dana, najavljujući svoj odlazak u Den Haag, rekao da je optimist jer vjeruje da će arbitraža potvrditi vitalni interes Slovenije da ima kontakt s otvorenim morem i da je riječ o povijesnom pravu Slovenije.

'Uvjeren sam da su naši argumenti dobri i optimist sam u pogledu osiguranja kontakta s otvorenim morem', kazao je Erjavec.

Pred arbitražnim sudom u Den Haagu usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije počeo je u ponedjeljak iznošenjem argumenata hrvatske strane.

Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži. Rasprava je zatvorena za javnost, a sažetak izlaganja stranaka službeno će priopćiti tajništvo suda nakon zaključenja usmene rasprave.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Presuda Arbitražnog suda, koja je obvezujuća, očekuje se potkraj ove ili početkom sljedeće godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene