Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum sa Slovenijom

Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erjavec je rekao da je Slovenija učinila sve kako bi na arbitraži uspjela, kao i da Hrvatska nije prihvatila prijedlog da usmjena rasprava bude javna.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je u parlamentu rekao kako se nada da će Slovenija odlukom arbitražnog suda dobiti kontakt s otvorenim morem.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Slika nije dostupna Granični spor Stier: Erjavec neće ništa pozitivno postići maltretiranjem turista

'Strateški interes Slovenije u arbitraži s Hrvatskom je dobiti slobodan kontakt s otvorenim morem. To je i izričiti mandat arbitražnog suda zapisan u arbitražnom sporazumu i nadam se da ćemo taj kontakt dobiti', rekao je Erjavec odgovarajući na pitanja o arbitražnom postupku na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

'To je međunarodni ugovor i po njemu ne može biti kako se tko sjeti'

Erjavec je rekao da je Slovenija učinila sve kako bi na arbitraži uspjela te da Hrvatska nije prihvatila njen prijedlog da usmena rasprava, koja se pred sudom najavljuje 2. lipnja, bude javna.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić više je puta proteklih mjeseci, u vezi sa slovenskim tvrdnjama o potrebi otvaranja arbitražne rasprave za javnost, upozorila da je arbitražni sporazum, po kojem je rasprava na arbitraži povjerljiva i tajna, međunarodni dogovor koji su ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je bio potvrđen i na referendumu. Uz to, ocijenila je da bi jedini stvaran učinak nastojanja da se rasprava otvori bilo otezanje postupka, odnosno odgađanje rješenja graničnog pitanja.

Slovenci odbili hrvatski prijedlog

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije među ostalim određuje da će arbitražni sud odrediti morsku granicu dviju država i režim morskih pojasa te 'junction' (poveznicu) slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem. No, pojam 'junction' u sporazumu pisanom na engleskom jeziku određuje i bit prijepora jer Slovenija 'junction' tumači kao koridor, odnosno teritorijalni kontakt, a ne, kao što tumači Hrvatska, neškodljiv prolaz na otvoreno more, što bi bilo u suprotnosti s načelima konvencionalnog međunarodnog prava i prava mora.

Karl Erjavec očekuje pravorijek u arbitraži s Hrvatskom početkom 2015.

Prije sklapanja arbitražnog sporazuma Slovenija je odbila hrvatski prijedlog da granični prijepor bude riješen na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, koji bi o sporu presudio isključivo po načelima međunarodnog prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene