Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O stanju nacije

Emotivni trenutci Trumpova govora: Potresna priča koja je rasplakala prisutne

Emotivni trenutci Trumpova govora o stanju nacije (Foto: AFP)
Emotivni trenutci Trumpova govora o stanju nacije (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Emotivni trenutci Trumpova govora o stanju nacije (Foto: AFP) Emotivni trenutci Trumpova govora o stanju nacije (Foto: AFP) Foto: Afp Roditelji ubijenih djevojaka nisu mogli suspregnuti suze (Foto: AFP) Roditelji ubijenih djevojaka nisu mogli suspregnuti suze (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Korejac je u zrak podignuo drvene štake (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Donald Trump 80 minuta držao je govor o stanju nacije, a neki dijelovi bili su jako emotivni za prisutne.

Američki predsjednik Donald Trump održao je svoj prvi govor o stanju nacije, a u publici je, među ostalim, bio Ji Seong Ho iz Sjeverne Koreje. Muškarca koji danas živi u Južnoj Koreji okupljeni su pozdravili glasnim pljeskom.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila

Trump je u sklopu govora ispričao Jiovu priču. On je prije 20 godina bio izgladnjeli dječak u Sjevernoj Koreji. Vlak mu je prešao preko nogu kada se od iscrpljenosti srušio na prugu, a kasnije je bio podvrgnut torturi sjevernokorejskih vlasti.

Trump je rekao da je Ji svjedok "zloslutne prirode autoritarne sjevernokorejske vlade".

Ji je odrastao u Sjevernoj Koreji 1990-ih, u vrijeme kada se javni sustav distribucije hrane u zemlji urušio. Dok su ljudi umirali od gladi, Ji je skupljao ugljen kako bi pomogao prehraniti obitelj. Na željezničkom se kolodvoru u jednom trenutku onesvijestio, a probudio se kada mu je vlak prelazio preko udova.

Torturi sjevernokorejske vlasti podvrgnut je kasnije, kada su ga uhvatili da je s jednog putovanja u Kinu donio rižu.

Pomoću podzemne mreže 2006. godine pobjegao je preko Kine i drugih zemalja u Južnu Koreju. Putovao je pomoću para drvenih štaka koje mu je izradio otac.

"Seonh Ho putovao je tisućama kilometara diljem Kine i jugoistočne Azije do slobode. Većina ga je obitelji slijedila. Njegov otac uhvaćen je u pokušaju bijega i mučen je do smrti", ispričao je Trump u govoru. Sa suzama u očima, Ji je podignuo drvene štake koje mu je napravio otac, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak.

Obratio se i roditeljima dviju djevojaka

U govoru o stanju nacije Trump se obratio i roditeljima dviju djevojaka koje su ubili članovi zloglasne bande MS-13. Elizabeth Alvardo, Robert Mickens, Evelyn Rodriguez i Freddy Cuevas bili su u publici, a Trump je ispričao priču o njihovim tinejdžericama Kayli Cuevas i Nisi Mickens koje su ubijene 2016. godine.

"Ove dvije dragocjene djevojke brutalno su ubijene dok su zajedno šetale rodnim gradom. Šest članova zloglasne bande MS-13 optuženo je za njihovo ubojstvo, a mnogi od tih članova bande iskoristili su rupe u našim zakonima kako bi ušli u zemlju kao maloljetnici bez pratnje", rekao je Trump.

"Svatko u Americi tuguje zbog vas. I 320 milijuna srca slomljeno je zbog vas. Ne možemo niti zamisliti dubinu vaše boli, ali možemo osigurati da druge obitelji nikada ne moraju podnijeti tu bol", poručio je Trump.

Gospodin Trump pozvao je Kongres da "zatvori smrtonosne praznine" koje su omogućile članovima bande da ulaze u SAD.

"Predložili smo novu uredbu koja će popraviti naše imigracijske zakone i podržati našu kontrolu granice kako se to više nikad ne bi dogodilo", rekao je Trump.

Roditelji ubijenih djevojaka nisu mogli suspregnuti suze za vrijeme Trumpova obraćanja.

Trump u govoru o stanju nacije pozvao na jedinstvo i kompromise

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Donald Trump u govoru o stanju nacije u utorak navečer, nakon godine obilježene oštrim političkim sukobima zbog njegovih politika, pozvao je republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i istaknuo postignuća svoje administracije u gospodarstvu.

Tijekom govora u kojem je Trump pozivao na jedinstvo dviju stranaka bila je vidljiva podjela između dviju strana. Republikanci su bučno pozdravljali i pljeskali njegovim rečenicama, dok su demokrati uglavnom sjedili u tišini.

Trump je u govoru koji je trajao oko 80 minuta istaknuo zasluge svoga predsjedništva za rast gospodarstva i burze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj povijesti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene