Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je kamen temeljac EU'

EK o ukidanju ćirilice u Vukovaru: 'Uvjereni smo da će Hrvatska poštivati prava manjina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojezični natpisi i manjinski jezici u nadležnosti su država članica EU-a, ali smo uvjereni da će Hrvatska poštivati nacionalne i međunarodne obveze o zaštiti nacionalnim manjina, objavila je u četvrtak Europska komisija (EK).

"Europska komisija uvjerena je da će hrvatske vlasti ispuniti nacionalne i međunarodne obveze, osobito Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina i Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koje je Hrvatska ratificirala", istaknuo je glasnogovornik EK-a Christian Wigand.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hoće li platiti? Mađarska dobila ogromnu kaznu: "Takvo ponašanje je znatna prijetnja" Vodostaj Dunava - 1 Nastavlja se rast Vodostaj Dunava nije jedina prijetnja: Osijek se priprema i za leteće krvopije

Izvršno tijelo EU-a tako je komentiralo izmjene gradskog statuta Vukovara kojima su ukinuti ćirilični natpisi na gradskim ustanovama u tom gradu sa značajnim udjelom srpskog stanovništva.

O dvojezičnosti se još odlučuje - Posljednju riječ ima ministar Bauk

"Poštivanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca EU-a...No, nacionalne jezične politike, uključujući dvojezične ploče, nisu regulirane zakonima EU-a i u nadležnosti su svake zemlje članice", rekao je Wigand.

HDZ-ova većina u vukovarskom gradskom vijeću izglasala je u 17. kolovoza izmjene statuta po kojima do daljnjega nisu predviđeni dvojezični natpisi naziva gradskih ustanova, institucija, ulica i trgova.

Taj je potez izazvao nezadovoljstvo srpske nacionalne manjine i oštre kiritke iz Beograda koji je najavio da će se zbog toga obratiti europskim i međunarodnim institucijama.

Wigand je rekao da je diskriminacija na temelju nacionalne pripadnosti izričito zabranjena Poveljom o temeljnim pravima EU-a koja se primjenjuje kada članice EU-a provode europske zakone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene