Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke državama članicama

EK preporučuje mobilne provjere na državnom području umjesto na unutarnjim granicama šengena

Granica sa Slovenijom - 4
Granica sa Slovenijom - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Države članice šengenskog prostora trebale bi umjesto uvođenja provjera na unutarnjim granicama dati prednost mobilnim provjerama na svom teritoriju, jedna je od preporuke koje je u četvrtak objavila Europska komisija.

Europska komisija je uputila preporuke državama članicama za pojačanu suradnju među državama članicama u šengenskom području, nakon što je od svibnja do studenog 2023. proveden službeni postupak savjetovanja s državama članicama koje su ponovno uvele nadzor granica i državama članicama na koje taj nadzor utječe.

Jedna od preporuka je da bi države članice trebale primjenjivati sustavne provjere na unutarnjim granicama samo u iznimnim situacijama te dati prednost mobilnim provjerama na državnom području i boljoj upotrebi suvremenih tehnologija. Trebale bi ograničiti utjecaj na protok prometa i osigurati dostupnost prekograničnih prometnih veza.

U preporukama Europske komisije u osam područja promiče se primjena alternativnih mjera umjesto nadzora unutarnjih granica, kao i pojačana suradnja i razmjena informacija ako se on ponovno uvede.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite Građani, oprez! S polica povučen još jedan proizvod

Komisija navodi da je šengen kao područje bez kontrola na unutarnjim granicama temelj slobode kretanja za više od 425 milijuna građana EU-a i državljana trećih zemalja koji žive u EU-u ili su došli u posjet.

"Ponovno uvođenje nadzora državne granice uvijek mora biti iznimno, strogo vremenski ograničeno i krajnja mjera u slučaju da je utvrđena ozbiljna prijetnja javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti. U šengenskom području mora biti zajamčeno slobodno kretanje ljudi, robe i usluga", navodi Komisija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene